IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум: Първоначална оценка и решение за Гърция може да има още днес

Засега германското правителство се въздържа от категорични оценки

12:40 | 10.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Диселблум и новият финансов министър на Гърция&nbsp;Евклидис Цакалотос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Диселблум и новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос. Снимка: Ройтерс

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум очаква още в петък да се вземе решение за Гърция, пише Bloomberg.

„Ще имаме оценка на гръцките предложения, може би по-късно днес“, е заявил пред агенцията Диселблум, който трябва да председателства спешната среща на Еврогрупата в събота. „Ако в Гърция има широка подкрепа за предложението, то печели по-широко доверие и сред нас“, казва холандският финансов министър. „Но също така е важно да се види дали предложенията са добри и дали ще помогнат на Гърция наистина да излезе от кризата“, пояснява той. 

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел, което традиционно е скептично настроено към гръцките предложения, засега се въздържа от оценки и коментари. Правителствен говорител заяви, че кабинетът ще изчака първите оценки на кредиторите.

„Спасителната програма, която поиска премиерът Ципрас, е за няколко години, така че предложенията ще трябва да са по-обхватни от онова, което бе дискутирано преди две седмици“, казва пред Bloomberg по телефона германски правителствен представител, пожелал да остане анонимен.

Според Bloomberg германската реакция оставя пространство за дискусия на предложението за намаляване на разходите, свиването на пенсиите и повишаването на данъците в Гърция. През целия ден днес официални лица от еврозоната ще преглеждат и дискутират предложените мерки, докато по-късно през деня се очаква гласуването им от гръцкия парламент. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
При подписването на Версайския ммирен договор от 1919та година един представител от немската делегация казал на французите: "Довиждане до след 20 години."И тук така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
И още нещо - някои от мерките са с начало 2022 година - а заема до тогава ще е изхарчен отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
И кой ще изпълнява споразумението ? Може би Ципрас в коалиция с опозицията ? И тази прибързана радост у европейците незнайно от къде идва . До вчера си нямаха и капка доверие . Един лист хартия не връща доверието !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още