IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Целта ми не е Grexit, a справедливо споразумение

Оланд похвали предложенията на Атина, наричайки ги "сериозни" и "достоверни"

12:00 | 10.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас в гръцкия парламент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас в гръцкия парламент. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви пред депутатите от парламентарната фракция на неговата партия Сириза, че неговата цел е да сключи споразумение с кредиторите с максимално изгодни условия, а не да изкара страната от еврозоната, предава Ройтерс.

„Ние трябва да вземем ключово решение. Ние получихме мандат да сключим споразумението при по-благоприятни условия от тези, съдържащи се в предявения от Еврогрупата ултиматум. Но, разбира се, ние нямаме мандат за оттегляне на Гърция от еврозоната", заяви Ципрас.

„Всички ние решително се борихме за социално справедливо споразумение. Сега трябва решително да продължим“, заяви още Ципрас пред репортери. 

"Моментът и решенията, които трябва да се вземат, са изключително критични, това, което има значение, е парламентарната група на Сириза да се яви "обединена" и "компактна" на гласуването на пакета от мерки в парламента при взимането на решентията", каза премиерът. 

По време на 20-минутното изказване на Ципрас от заседанието е отсъствал енергийният министър Панайотис Лафазанис. Той дошъл малко по-късно в парамента, но не направил изявления.

Лафазанис, който оглавява фракцията "Ляво платформа" в Сириза, изрази несъгласие във връзка с предложенията на правителство към кредиторите. Тези предложения са подобни на онези на (председателя на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер, написа Лафазанис в сайта "Искра", изразяващ позициите на "Лявата платформа".

Междувременно френският президент Франсоа Оланд похвали предложенията на Атина, наричайки ги "сериозни" и "достоверни". Въпреки това още нищо не е решено, предупреди социалистът  в петък в Париж. "Следващите часове ще бъдат важни", заяви Оланд, който през последните седмици призоваваше за компромис между Атина и нейните кредитори. 

И френският министър на икономиката Еманюел Макрон, който днес е на посещение в Мадрид, каза пред журналисти в испанската столица, че има основание за оптимизъм за шансовете да бъде постигнато споразумение с Гърция, предаде Ройтерс. "Мисля, че през последните два дни бе постигнат значителен напредък", каза Макрон, ден след като гръцкото правителство израти новите си предложения до кредиторите. "Равнището на реформите отговаря на очакванията и това е основание да бъдем сдържани оптимисти", допълни Макрон. 

Според гръцки медии именно експерти на френското финансово министерство са оказали помощ на гръцкия преговорен екип през последните два дни при подготвянето на предложението.

Късно в четвъртък правителството на Гърция изпрати на кредиторите си план за по-радикални реформи от онези, които бяха предложени на страната преди две седмици. Те включват увеличаване на данъка за корабните компании и премахване на данъчното облекчение за ДДС за гръцките острови, нещо, за което Атина настояваше досега. Предвижда се ДДС от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

В замяна Гърция очаква преразглеждане на целите за първичен излишък на страната за следващите четири години и предоставяне на нова финансова помощ за 53,5 млрд. евро до края на юни 2018 г.

Според говорителя на Сириза Никос Филис още днес парламентът ще упълномощи правителството да преговаря с кредиторите за реформите.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
The country's parliament will have to vote through any new ESM programme by an absolute majority. They could, in theory, be part of a group of hostile countries that could form a "blocking minority"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Finland: we won't give any more money to GreeceSpeaking of the Finns, the country's foreign minister Timo Soini has said today that Finland will not fork out any more money to bail-out Greece.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
The parliaments of Belgium, Luxembourg, Cyprus, Lithuania, Italy, Spain, Portugal and - probably - Malta or Slovenia wouldn't vote on the deal.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Надявам се този път номерът да не мине.......Вече се заговори за някакво задкулисно споразумение "за пред хората" така,че с едно на ум.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Ех какви комунисти има Гърция. Не са като нашите комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
boby10
преди 8 години
Има нещо неестествено в поведението на цялата политическа класа в Гърция.И в поведението на гърците въобще.Те са много наясно с троянските коне още от времето на Одисей.Просто сега си осигуряват още 2-3 години щракане с пръсти и живот на кредит.И след това ще сме точно в сегашната ситуация.Без да са си мръднали и пръста за изплащането на кредитите, ще започнат отново с цирковете.Това, което в момента става е само първата фаза от опитите за разбиване на ЕС.Ето какво казва гръцкият философ и писател Никос Диму за Ципрас:"- Когато Берлинската стена падна, той току що беше встъпил в Комунистическата младеж. Целият свят ликува и приветства края на блоковата политика, а Алексис Ципрас встъпва в Комсомола. Трудно е обаче Ципрас да бъде вкарван в категории. Той е много умен. Въпреки това е заложник на собствения си начин на мислене - един поразкрасен комунизъм. Неговият идеал е Гърция, в която 80 на сто от собствеността да е държавна."Какво да се очаква от такава държава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 8 години
За разлика от еквадорския президент Рафаел Корея, ЦИПРАС ОТКАЗА да направи ревизия на дълга и го прие такъв какъвто кредиторите му го поднесоха!Без последствия остана обстоянелството , че към държавни дълг като кръпка бяха пришити СУАПОВИ СДЕЛКИ сключени с Голдман Сакс. Това породи съмнения, че ЦИПРАС и ВАРУФАКИС правят това което през 1993 година направи Стоян Александров - ПРИЗНАВАНЕ ЗА ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ НА ВЗЕМАНИЯ КОИТО НЕ СА ОТНОСИМИ КЪМ ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НАРОД След като с РЕФЕРЕНДУМА УБЕДИ ГРЪЦКИЯ НАРОД, ЧЕ ТОЗИ ДЪЛГ Е ДЪРЖАВЕН на Ципрас не остава нищо друго освен да започне разпродажба на държавните активи!"Страната ще ускори приватизацията на държавните активи, включително регионалните летища и пристанища, което беше отказвано до момента".В ЕДНО ПОНЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ПО ГОРДИ ОТ ГЪРЦИТЕ - нас никой не ни попита съгласни ли сме да ни КОЛОНИЗИРАТ по този престъпен начинТАХ ГИ ПИТАХА И ТЕ СЕ СЪГЛАСИХА ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТИ КОИТО НЕ СА ТЕХНИВЕЧНА И ПАМЕТ НА ГЪРЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Става нещо щом се съгласяват на по-тежки условия от тези - http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5270_en.htmно явно ще е формално за да платят вноската на 20 юли и да си е карат по старому ПРОБЛЕМИТЕ СЕГА ЗАПОЧВАТ - ''Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция'' - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Не бързайте с поздравите . Народа му даде мандат да се бори , а не да се съгласява в рамките на часове и то с по-тежки условия . Има нещо неестествено в поведението му , което ще доведе до поредния цирк и губене на време . Наистина последния .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още