fallback

ЕЦБ запази лихвите си непроменени

Фокусът на пазарите се обръща към пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги

15:06 | 16.07.15 г. 2

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвения си процент непроменен на рекордно ниското ниво на фона на усилията си да ускори икономическия ръст и инфлацията. Мерките за стимулиране на икономиката обаче срещат затруднения заради дълговата криза в Гърция и несигурното бъдеще на еврото, отбелязва WSJ.

ЕЦБ запази основния лихвен процент, по който отпуска средства на банките, на ниво от 0,05%, каквото то е от септември миналата година. Банката запази без изменение и лихвения си процент за депозитите на търговските банки в ЕЦБ на отрицателно ниво от – 0,2%. Това на практика означава, че финансовите институции си плащат, за да съхраняват средства в централната банка.

Фокусът на финансовите пазари сега се обръща към предстоящата пресконференция на президента на ЕЦБ Марио Драги, която трябва да започне в 15:30 българско време. Очаква се по време на пресконференцията основна тема да бъде развитието на събитията в Гърция.

Драги вероятно ще бъде разпитван кога ЕЦБ ще увеличи обема на спешното финансиране за гръцките банки, които са затворени от повече от две седмици. В страната беше въведен капиталов контрол и ограничение върху тегленето на депозити, след като ЕЦБ замрази обема на ликвидността, която осигурява на страната, в края на юни.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че централната банка остава твърда в курса си към Гърция и е решила да не повишава тавана на спешното финансиране (ELA) за гръцките банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още