IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ не повиши тавана на спешното финансиране за гръцките банки

Гръцката централна банка напразно е помолила за трансфер на 1,5 млрд. евро, твърди Bloomberg

13:15 | 16.07.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ не повиши тавана на спешното финансиране за гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) остана твърда в курса си към Гърция и реши да не повишава тавана на спешното финансиране (ELA) за гръцките банки, засегнати от кризата, предава Bloomberg. Официална информация от банката засега няма. 

При наличие на банкова ваканция, капиталов контрол и все по-бързо намаляващи финанси ЕЦБ е единственият спасителен пояс за гръцките банки. След 17 часа преговори лидерите на еврозоната достигнаха до сделка, която включва и рекапитализация на гръцките банки.

Управителният съвет на ЕЦБ е решил, че може да поддържа спешната помощ за осигуряване на ликвидност (ELA – emergency liquidity assistance) на досегашното ниво от 88,6 млрд. евро, след като гръцкият министър-председател Алексис Ципрас прокара законодателството, с което се въвеждат икономически реформи.

С това решение гръцките банки остават под натиск. Тъй като много гърци заради опасенията си от държавен фалит и възможно излизане от еврозоната изтеглиха милиарди евро от сметките си, преди две седмици Атина взе решение за банкова ваканция и капиталов трансфер. Според двама неназовани източници на Bloomberg гръцката централна банка е помолила за трансфер на 1,5 млрд. евро. Говорители на ЕЦБ и на гръцката централна банка не са коментирали темата.

Заседанието на Управителния съвет на банката се проведе само ден след като парламентът в Атина одобри пакет от тежки реформи, целящи да осигурят трета спасителна програма за Гърция.

„Очакваме ЕЦБ да започне постепенно да вдига тавана на ELA за гръцките банки", каза по-рано анализатор от Danske Bank.

Проблемът за ЕЦБ да реши какви да бъдат следващите стъпки в гръцката криза е, че споразумението от понеделник може да продължи да се разнищва пред идните седмици.

Анализаторите не очакват банката да обяви днес нови стимулиращи мерки, а вместо това - да остави водещата си лихва на исторически ниското равнище от 0,05 на сто. Освен това ЕЦБ едва ли ще направи промени в програмата за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трилиона евро, насочена срещу опасността от дефлация.

Повече по темата за Гърция можете да четете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ НА ГЪРЦИЯ СА ЧЕТИРИ ГОЛЕМИ частни БАНКИ В КОИТО ИМА ДЕПОЗИТИ ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ЕВРА. Тяхното състояние е точно такова каквото на КТБ след като тя бе източена от собствениците й!НЕЗАВИСИМАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА ГЪРЦИЯ КОЯТО Е ПОДЕЛЕНИЕ НА ЕЦБ НЕ САМО НЕ ПРЕДПРИЕМА НИКАКВИ МЕРКИ ЗА ДА РЕШИ ВЪПРОСА С ЛИКВИДНОСТТА НА ТЕЗИ БАНКИ, НО ПРАВИ ОПИТ ДА ПРЕСТРУКТУРИРА ТЕХНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ В ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ!Засега успява, но има един сериозен проблем!ЕЦБ не е в състояние да осигури изискващата се ликвидност за да спре тегленето на депозитите от банките. КОЙ СА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ТЕЗИ ГРЪЦКИ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ ПОДОБНИ НА КТБ И КЪДЕ СА ИЗНЕСЛИ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА?!ТЯПЪРВА ЩЕ наблюдаваме, колко недъгава и ялова е европейската администрация в опита си да спаси не толкова ГЪРЦИЯ, колкото ЕС и самата себе си! РАЗПАДА НА ЕС ЗАПОЧНА!СЛЕДВАЩАТА ДЪРЖАВА ЩЕ Е ИТАЛИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Приетите от парламента на Гърция МЕРКИ с нищо не решават въпроса с ЛИКВИДНОСТТА НА БАНКОВАТА система.НЕ ВИЖДАМ КАК СКОРО ЩЕ ОТВОРЯТ ГРЪЦКИТЕ БАНКИ, КОИТО С ПРОДЪЛЖАВАЩАТА ТОЛКОВА ДЪЛГО "БАНКОВА ВАКАНЦИЯ" СА СИ НАПРАВО ФАЛИРАЛИ!Ципрас и ЕС направиха груба грешка, че не въведоха ПАРАЛЕЛНА ВАЛУТА както предлагаше ВАРУФАКИС.ГЪРЦИЯ ИЗБРА СЦЕНАРИЯ НА АРЖЕНТИНА ОТ 2001 ГОДИНА!Хората в Аржентина излязоха на улицата с тенджери и ***, за да протестират срещу условията на живот в страната и срещу политиците, носещи отговорността за тях. "Que se vayan", пееха тогава демонстрантите, приканвайки политиците да си ходят. Стигна се до редица кървави изстъпления и близо 40 души бяха убити. Аржентина тогава беше една банкрутирала страна, съсипана икономически от корумпирани, неспособни политици. Дълговете й бяха огромни - 170 млрд. американски долара. Работа почти нямаше, а децата и родителите им буквално гладуваха в някога богатата Аржентина. ГЪРЦИЯ ЩЕ ПОСЛЕДВА АРЖЕНТИНСКИЯ СЦЕНАРИЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Днес новините, които Инвестор пуска за Гърция, до този час, са 15, вчера гледам са 21. Голямо производство .... за едни криза, за други възможност....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 11
Perun
преди 8 години
Ти гледай Гърция как може да разгони фамилията на еврозоната, но засега я кара сравнително разумно.Никой няма интерес от напрежението което се създава. Накрая всички ще го отнесат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 4
mnz
преди 8 години
Тц, казано по модерному това е улесняване с количеството, не е печатане на хартии. Просто за да има растеж, първо се улесняваме с количеството и после растем.Само една световна война може да нулира сметките и света да започне на чисто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Писах и пак ще кажа ,че трябва 6 месеца банк.ваканция ако всичко протича нормално и се осветли икономиката но като ги гледам отиде 2год. иначе Кипър-2Гърция е предвестник какво следва за Италия ,Франция ,Испания и САЩ защото сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможноКазано кратко знам как да се оправи всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Но не мога да заповядам на Парламентите(държавите) да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно - да ''въстанем'' с петиции и т.н. конституционни права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
иначе казано печатанае на хартий с цифри на тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 22
mnz
преди 8 години
Европа нека по-бързо да отпуска ликвидността, то и помощ дори не е. Всички, и щатите, и европа, и кой ли не наливат ликвидност за банките си, дори и ние наливаме почти всяка година ликвидност в банките си.Това може да се брои като един вид количествено улесняване, да няма проблем с ликвидността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
IMRO
преди 8 години
Ами да спре. Тогава Европа ще спре и с финансирането (за което аз съм 100% за).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 25
mnz
преди 8 години
Гърция може би е добре да спре с реформите и спешните закони, до момента когато и Еврозоната започне да изпълнява поне част от поетите ангажименти. Защото на приказки всички в Европа са велики, но на дела нещо не се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още