IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент гласува "за" мерките, изисквани от кредиторите

След дълги и разгорещени дебати депутатите подкрепиха исканията за реформи

02:14 | 16.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият парламент гласува с голямо мнозинство "за" мерките, договорени с кредиторите на Гърция, за стартирането на официалните преговори относно третия спасителен план за страната, съобщава Guardian.

Самите дебати приключиха в 1,40 часа местно и българско време - 40 минути след изтичането на крайния срок, който бе поставен от кредиторите.

След това всеки депутат трябваше да каже ясно на всеослушание "да" или "не". Един от първите гласували бе бившият финансов министър Янис Варуфакис, известен с острия си език, който ясно произнесе "не".

Същевременно премиерът Алексис Ципрас загуби мнозинството си. Още преди края на гласуването над 20 депутата от неговата партия гласуваха срещу реформите. Досега правителствената коалиция разчиташе на 162 гласа. От общо 142 депутати от Сириза шестима се въздържаха, а 32-ма, сред които Варуфакис, гласуваха „против“. 

229 депутати дадоха гласа си за преминаването към "предварителни действия", изисквани от кредиторите във връзка с новия спасителен пакет. 64 гласуваха против, а само шестима гласуваха "въздържал се". 

След спекулациите, че няма да се появи в парламента тази вечер, гръцкият премиер Алексис Ципрас се включи в дебатите. 

“Колеги, намираме се в критичен момент… трябва да вземем решение и да поемем отговорността”, обърна се той към депутатите. “Поемам пълна отговорност за всичко и се чувствам горд от борбата, която водим през последните няколко години”, коментира Ципрас пред пълната зала. 

По време на дебатите пред парламента станаха кървави сблъсъци. Демонстранти, чийто брой се увеличаваше с всяка минута, мятаха запалителни бомби по сградата, а полицията им отвръщаше с палки и сълзотворен газ. Арестувани са над 40 протестиращи.

Решението на парламента в Атина означава приемането на трудния пакет от мерки, включващи увеличение на данъците, пенсионна реформа и съкращаване на разходите, искани от еврозоната преди гласуването на третия спасителен пакет.

Резултатите правят ситуацията доста сложна за премиера Алексис Ципрас, който тази вечер изгуби подкрепата на значителен брой представители на своята партия, гласували против мерките, посочва още Guardian. 

Според изданието това е по-голям бунт, отколкото миналия петък, когато депутатите гласуваха за това дали да изпратят Ципрас в Брюксел, за да преговаря за трети пакет за помощ. Това е така, защото премиерът се върна у дома с много по-болезнена програма от очакваното. 

Финансовите министри на страните от еврозоната ще проведат извънредна телефонна конференция в четвъртък, на която ще обсъдят последните събития в Гърция, съобщава AFP, като се позовава на информация, публикувана на официалния профил на холандския финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Диселблум в Twitter.

Конференцията ще започне в 11 часа сутринта българско време. 

Междувременно френският парламент одобри идеята за кредитна линия за Гърция още преди гласуването в Атина с голямо мнозинство - 412 гласа "за" от 481 гласували. 

Повече по темата за Гърция можете да четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
VicKing
преди 8 години
няма връщане, само ти ли не си разбрал?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Вероятно скоро ще се разбере, че не са гласували точно това, което от ЕС си мислят. Цялата работа е една голяма *** - митинги, "***"и, караници в парламента, оставки... Целият цирк е предназначен да покаже, че уж нещо се променя. Както в нашите гета, когато влязат полицаи цялата махала се събира и започват караници, разправии, бутане ... докато полицаите забравят за какво са дошли и си губят времето да разтървават братя, братчеди и баджанайки, които уж се карат и бият. Обаче когато полицаите излязат, нищо не се е променило и никой не е задържан. Това правят в момента гърците. До края на годината ще се види съвсем ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
wenci
преди 8 години
Изнудването е голямо. Даването на млрд.-дите :за Гърците - краткосрочно, защото нямат ликвидност и банките са пресушени.за Даващите - защото ще лапат още повече след фалита на Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
Rumen_
преди 8 години
Така се надявах да кажат OXI...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Stoynov1
преди 8 години
Когато нарекох Ципрас и компания циркаджии, фурнаджийски лопати и други, доста по-грозни думи, много хора скочиха срещу мен, писал съм злобни коментари, Ципрас щял да се превърне в герой, защото защитавал демокрацията, бла-бла..... И какво стана? Референдумът се оказа излишен. Нали хората казаха "Oxi"? Хайде сега да видим какво ще измислят поддръжниците на гърците. Явно преценката ми е била доста реална. Прозрях, че Ципрас си играе на управник и в крайна сметка не прие първото предложение за реформи, а второто, което е по-тежко. Жалко, че ще си го отнесат обикновените хора, които бяха предадени от "елита".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
SS-23
преди 8 години
То оставаше и не да гласуват, при условие че им сервират 86 милиарда на тепсия. ----Как им ги "сервират" бе, маму стара? Нали имат главница вече над 400 млрд! Къде е това "сервиране"? Аз 5 лева не бих взел, ако после ще трябва да връщам 6 лв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
evtimvz
преди 8 години
Хитрите гърци пак си оставиха вратичка. Групата начело с ....факис, както СИРИЗА преди 6 месеца, могат след някоя и друга година да вземат власта и да зачеркнат всичко - и пак наново, и пак нови заеми, и пак "цоцане".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
nikiangel
преди 8 години
То оставаше и не да гласуват, при условие че им сервират 86 милиарда на тепсия. Само ще кажа че тепърва ще става интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
At least 5 of #Tsipras' original Jan 25th cabinet vote NO to #Greece deal...Не,че има голямо значение,но все пак......:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още