IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Атина прераснаха в насилие

Малка група демонстранти хвърли петролни бомби на площад "Синтагма"

21:50 | 15.07.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Демонстрациите пред парламента в Атина прераснаха в насилие след като протестиращи, обявили се срещу строгите икономии, хвърлиха петролни бомби срещу органите на реда, предава Ройтерс.

Стигнало се е до сблъсъци между протестиращите и полицията.

Площад "Синтагма", на който се намира гръцкият парламент, е озвучен от непрестанния гръм на шокови гранати, допълва Guardian.

Полицията. отговори на атаките, част от които с коктейли "Молотов", като използва сълзотворен газ. 

Демонстрантите започнаха протеста си мирно и се разпръснаха, но няколко минути по-късно малка група анархисти и полицията се сблъскаха.

На площада са изпратени десетки представители на органите на реда.

Според РИА Новости в митинга пред парламента са се включили гръцки профсъюзи и леви организации. Сред участниците са комунистическият профсъюз ПАМЕ, младежите на СИРИЗА, както и лявата младежка организация АНТАРСИА.

Главните улици около парламента са затворени заради демонстрациите.

По-рано хиляди излязоха по улицата на Атина на мирно шествие, за да покажат несъгласието си с новия спасителен план, който може да помогне на страната да избегне фалит, но ще наложи още реформи на държавата, която вече е в дълбока криза. 

Същевременно премиерът Алексис Ципрас се бори да спечели одобрението на депутатите при гласуването на спасителния план. Тази вечер гръцкото правителство трябва да гласува ключови реформи и бюджетни съкращения, срещу които се обявиха протестиращите.

Повече за Гърция можете да следите тук.

Кадри от случващото се в Атина можете да видите в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Типично за троловете е да пишат по зададената им насока без да мислят! България вече унищожи връзката си с един богат съсед. Сега ако и Гърция пропадне ние специално се превръщаме в "трета глуха"! Обградени от бедни съседи! Най богатите от тях пък са потенциална заплаха за сигурността ни/Турция/! Да не говорим за сънародниците ни които внасят милиони от там за да хранят "предприемчивите" родни лапачи наредени на опашка пред държавната каца с мед! Имай предвид че при масово завръщане на тези хора местните бандити ще трябва да отделят и за тях от бюджета. И това ще ни е най малкия кахър като държава. Ти изобщо мислиш ли като пишеш ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
Nikola666
преди 8 години
Каква катастрофа ще е за вас и за ЕС, бе куку? Да не ти спрат тролските доходи ако гърция я изгонят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
tntodor
преди 8 години
Единственото правилно решение с оглед на текущата ситуация беше Дефолт-->GRExit--> Нова драхма -->Валутен борд и същевременно субсидии за работа с гръцки фирми от страна на ЕС. Напускане на евро зоната не означава напускане на ЕС и не е толкова страшно. Сега стигнахме до там, че Гърция дължи 300 милиарда Евро и ще и бъдат отпуснати още приблизително 1/3, Това е наливане на пари в бездънна яма. И без това елините са зле, коментирал съм темата с колеги гърци, емигрантската вълна е по-голяма дори и от тази в България. Отпускането на едни мъртви пари за Гърция може да претовари и без това натовареният европейски локомотив. Това, което се случи с Гърция на бизнес език е една Lose-Lose ситуация. Приватизация,съкращения(оптимизации),консолидации-яли сме я тази попара.Икономията е майка на мизерията.Нека си спомним за Дянков. Гърците са свестен народ,но политиците им шикалкавят,и за това бяха направо смазани от ЕС.Но!Последната дума е в тях, ако не склонят и последва GRExit, тогава ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
http://bg.theglobaleconomy.com/Greece/Nonperforming_loans/ - тук необслужвани кредити към банките. "Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ, изтъкна гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Европарламента. Тези средства бяха давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в нашата страна. За един европейски проблем е необходимо европейско решение", каза той, цитиран от БГНЕС. Изказването на Ципрас възмути шефа на Европейската народна партия Манфред Вебер. "Господин Ципрас, вас ви аплодират европейските екстремисти. Вие сте заобиколени от неправилни приятели", каза Вебер по адрес на Ципрас. Той добави: "Вие сте лъжец". Гърция: Над 131,55 милиарда долара са необслужваните кредити през 2006г. а държавният дълг е бил 335 милиарда долара. И през 2008г., дългът държавният става 470 милиарда долара, а необслужваните кредити само 13 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Не е на добре работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Не разбирам, как може убедените европейци /поне на думи/ в коментарите си да желаят изхвърлянето на Гърция!???? Та това би било катастрофа и за нас и за ЕС ! ЕС няма да е същия след евентуален Грексит! Изобщо и отношението по Украинския въпрос и сега по Гръцкия ми е доста странно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Ето тук LIVE с превод на английски:https://t.co/dijturBOsL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Vladi666
преди 8 години
Кога се очертава да излзне резултата от него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
А гласуването все още не е минало...,.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Щом са петролени начи са руски диверсанти! Хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още