IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция прие закон за енергетиката, намаляващ зависимостта й от ядрената енергия

Законопроектът ще насърчи "зеления растеж" и създаването чрез него на 100 хил. работни места

22:16 | 22.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция прие закон за енергетиката, намаляващ зависимостта й от ядрената енергия

Шест месеца преди конференцията за климата в Париж френският парламент прие окончателната версия на проект на закон за т. нар. енергиен преход, който цели по-специално да намали дела на ядрената енергетика в производството на електричество в страната, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Той беше внесен за обсъждане от министърката на екологията Сеголен Роаял и е израз на обещанието на президента Франсоа Оланд да намали от 75% на 50% дела на ядрената енергетика в производството на електричество във Франция до 2025 г. Текстът освен това ще насърчи "зеления растеж" и създаването чрез него на 100 хил. работни места.

Други основни точки на проекта на закона са намаляването на крайното енергийно потребление с 50% до 2050 г. в сравнение с 2012 г., намаляването на потреблението на изкопаеми горива с 30% през 2030 г. в сравнение с 2012 г., което пък ще позволи намаляването на парниковите емисии с 40% през същия период.

За да постигне тази цел, проектът на закон предвижда увеличаването на дела на възобновяемите енергии, за да може те да достигнат 32 на сто от потреблението на енергия през 2030 г. срещу 13,7% през 2012 г.

Сред другите предвидени мерки е "енергиен чек" за по-скромните домакинства, заменянето на неекологичните полиетиленови торбички, разработването на по-малко замърсяващи въздуха автомобили или инсталирането на умни електромери.

Проектът на закона включва и мерки срещу разхищението на храните. Тези мерки ще попречат на супермаркетите да изхвърлят непродадената храна и да я правят негодна за консумация.

По време на последния дебат тази вечер депутатите гласуваха и за по-тежък въглероден данък. Те фиксираха като цел учетворяването на данъка в периода 2016-2030 г. Този данък е включен към плащаните върху горивата или мазута такси.

След решението на депутатите въглеродният данък става от 22 евро на тон емисии на въглероден диоксид през 2016 г. на 100 евро на тон емисии през 2030 г.

Проектът на закона е представян като един от най-важните през 5-годишния мандат на президента Оланд. Въздържаха се от гласуване крайно левите. Социалистите подкрепиха закона, а Републиканците на Никола Саркози, които са против разпоредбите му относно ядрената енергетика гласуваха против.

От септември ще започнат да се публикуват подзаконовите актове и така законът ще влезе в сила една година след като беше внесен за първи път в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
TonyZ
преди 8 години
Ти си с поредния промит мозък от политиците. За тях винаги някой друг им е виновен. В нашия случай ВЕИ което е абсолютна лъжа. от 2005 г. не смеят да пипат цената заради народа да гласува за тях. А пътя е повишаване на доходите на населението за да може да си позволи повишението на електричеството. Токът е стока като всичко останало. Надявам се с отварянето на борсата да си дойде всичко на мястото но мисля че и тази идея ще бъде опорочена и ще се хвърли вината на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 8 години
И кога е тоя пиков час - 12ч през август?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
stasi666
преди 8 години
В Германия зелената енергия в пиковите часове на производство е 0,01 евро цент.но тука ни е виновна и мразена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
IDontCare
преди 8 години
Значи Франция я очаква повишение на ел.енергията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Имам идея как да се създадат още повече работни места.Слагаме на "неподвижните велосипеди" по един генератор и безработните почват да въртят ***. Така произвеждат "зелена" енергия.Друг вариант: даваме кофи на безработните за да взимат вода от ниското и да я сипват в язовира на ВЕЦ. Водата задвижва турбините, връща се пак в ниското, от там с кофите я носят на високото и така нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
novak li sam
преди 8 години
Тези хора нямат ли миньорски и на енергетиците синдикати? Как така ще развиват ВЕИ? Я да погледнат днешния закон на българския парламент, изготвен от борисов и добрев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още