IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EDF трябва да връща държавна помощ

Енергийният доставчик трябва да плати на властите в Париж 1,37 млрд. евро

16:47 | 22.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
EDF трябва да връща държавна помощ

Френският енергиен доставчик Electricite de France SA (EDF) трябва да върне държавни помощи в милиарден размер. Европейската комисия е стигнала до извода, че компанията се е възползвала от нелегални данъчни практики. Затова Брюксел призовава френската държава да си върне 1,37 млрд. евро от концерна.

„Разследването на комисията потвърди, че EDF е била таксувана с индивидуален, неоправдано намален данък, който ѝ е дал предимство в ущърб на конкурентите ѝ, в нарушение на правилата на ЕС за държавните помощи“, се казва в изявлението на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер. 

В същината на разследването е решение на френските данъчни власти от далечната 1997 г., което предвижда компанията да бъде освободена от корпоративен данък в продължение на десетилетие заради високите инвестиции на концерна във високоволтовата преносна мрежа на страната. Това данъчно облекчение е осигурило на групата нечестно предимство пред останалите участници на пазара и по този начин нарушава конкуренцията, смята ЕК.

Според Комисията данъчното облекчение, което по принцип е достъпно за всяка компания, е било необосновано, тъй като никоя частна фирма не би направила подобна изключително неизгодна инвестиция.

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон коментира пред репортери в Париж, че решението на ЕК „по никакъв начин не поставя под въпрос и натиск финансите на EDF“.

През 1997 г. EDF е собственост на френската държава и няма значим конкурент на френския пазар. Днес компанията е публично търгувано дружество, което се конкурира на международния енергиен пазар, но 85 процента от него остават собственост на френската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още