IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция нареди на Areva и EDF да обединят ядрения си бизнес

Ходът е част от по-широката стратегия на кабинета на президента Франсоа Оланд за възраждане на ядрената индустрия

09:34 | 04.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p lang="zxx">
	Централата на Areva в парижкия бизнес район La Defense. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Areva в парижкия бизнес район La Defense. Снимка: Ройтерс

Френското правителство е наредило на енергийните гиганти Areva и EDF да обединят ядрения си бизнес в джойнт венчър, контролиран от EDF, съобщава Financial Times, като се позовава на съобщение на Елисейския дворец.

Ходът е част от по-широката стратегия на кабинета на президента Франсоа Оланд за възраждане на ядрената индустрия – някогашната гордост на Франция, която позалезе през последните години, отбелязва изданието.

Оланд обяви, че проектирането, проектният мениджмънт и маркетингът на новите реактори на двете компании ще се обединят в нова компания с име Areva NP, но контролирана от EDF. Правителството, което контролира над 80% и в двете компании, ще осъществи и капиталова инжекция в Areva, за която се преговаря още откакто групата отчете 4,8 млрд. евро загуба през миналата година.

„Сливането ще позволи осъществяването на по-амбициозна експортна политика и възобновяване на ядрената енергетика във Франция в бъдеще“, посочва се в съобщението на френското правителство.

Все още не е уточнено какъв ще е мажоритарният дял в новото дружество, който ще се контролира от EDF, и какъв – миноритарният на Areva. Възможно е и други партньори да се включат в джойнт венчъра. Според запознати източници интерес са проявили китайски компании.

Areva пострада тежко заради глобалния спад в търсенето на нови ядрени реактори след ядрената катастрофа в японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., както и заради силната конкуренция. Групата не е продала нито един реактор от 2007 г.

Решението на френското правителство да обедини ядрения бизнес на двете групи е своеобразен триумф на мениджмънта на EDF, който през последните седмици и без това открито се опитваше да придобие дейностите на конкурента си.

Ситуацията за Areva се обръща рязко на 180 градуса. Под ръководството на бившия изпълнителен директор на компанията Ан Ловержон компанията успя да отблъсне опитите за поглъщане на EDF. Ловержон се опита и да излезе от рамката на доставчик на ядрено оборудване, като искаше компанията да поема и свои собствени строителни проекти. Междувременно обаче дойде глобалната криза и свиването на търсенето. Групата претърпя и жесток удар заради придобиването на UraMin през 2007 г., което доведе до отписвания за 1,6 млрд. евро четири години по-късно.

Areva претърпя загуби и заради превишените разходи и забавянето на няколко проекти. Реакторът Олкилуото 3 във Финландия например, който трябва да заработи през 2018 г., изостава с около 10 години, като компанията претърпя обезценки за близо 4 млрд. евро заради проекта.

През миналия месец Areva обяви, че започва да изпълнява план за намаляване на разходите с 1 млрд. евро. Предвиждат се и съкращения на около 6 хил. души, или 14 на сто от работната сила на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още