IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки могат да запазят капиталовия контрол още месеци

Страната се нуждае от свежи пари от Европа, пише в свой анализ Ройтерс

16:15 | 26.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Други, включително Германия, биха могли да настояват големите вложители, които имат по повече от 100 хил. евро в сметките си, да жертват част от своите средства, както и облигационерите. Има повече от 20 млрд. евро в такива депозити в четирите основни банки в Гърция.

Налагането на подобни загуби, които гръцкото правителство много кратно отрече да планира, би било спорно, не на последно място, защото голяма част от тези средства са дължими на малки гръцки компании.
“Това не е Кипър, където можеш да кажеш, че става дума за руски олигарси”, твърди адвокат, запознат със случващото се в Гърция.

Кристиан Ноайе, който ръководи френската централна банка и е член на управителния съвет на Европейската централна банка, също предупреди срещу такава стъпка и каза, че много от колегите му са съгласни с него. 

“Гръцкото правителство трябва да направи рекапитализация, което означава повече пари по третата програма”, твърди Марсел Фратшер, президент на базирания в Берлин Германски институт за икономически изследвания.

От своя страна Атина се бори да запази своята самостоятелност при вземането на решение за съдбата на своите банки. Според представители на еврозоната пряката рекапитализация на банките в Гърция от спасителния фонд е една от възможностите. Това би осигурило на органа, базиран в Люксембург, пряк дял в банките и по-голям контрол върху тяхното бъдеще. Това ще насочи Гърция по-близо до кипърския модел.

Гладът за пари в икономиката и заплахата от излизане от еврозоната правят маневрите на Атина значително ограничени. Един от представителите на еврозоната обобщава настроенията: “Каквото и съчувствие да имаше към Гърция, то се изпари”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Кой да ги даде тези 20 млрд и защо трябва да ги гарантира някой друг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Какво означава добри и лоши депозанти . Значи на българските депозанти в КТБ може да се орежат депозитите , а на гръцките в NBG не може . Бих казал вашта ..... френска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Какво означава добри и лоши депозанти . Значи на българските депозанти в КТБ може да се орежат депозитите , а на гръцките в NBG не може . Бих казал вашта ..... френска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Преди седмици писах и пак ще го кажа - минимум 6 месеца трябва банкова ваканция ако всичко върви нормално но като ги гледам отиде 2год. и ако имат късмет може да няма Кипър-2 Ройтерс пропускат факта ,че ограниченият на тегленето на пари не означава ,че не може да се пазарува на воля с банковите карти Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се от забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още