IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в еврозоната неочаквано се повиши

Индексът на икономическото доверие удари най-високите си нива за последните четири години

15:47 | 30.07.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната през юли удари най-високите си нива за последните четири години след облекчението, че Гърция няма да се откаже от еврото, съобщава Bloomberg.

Индексът на икономическото доверие се е повишил до 104 пункта от 103,5 пункта през юни, заяви Европейската комисия в четвъртък. Прогнозите на икономистите бяха за спад до 103,2 пункта, сочи средна оценка от проучване на Bloomberg.

Въпреки че икономическата инерция в 19-членния блок изпитва трудности да намери стабилна основа, а проблемите в региона натежават върху настроенията, перспективата пред еврозоната може да бъде подсилена от сделката за третия спасителен заем на Атина, предотвратявайки излизането ѝ от валутния съюз.

Докладът на Комисията показва, че доверието в промишлеността в региона се е подобрило до -2,9 пункта от -3,4 пункта през юни. Доверието сред потребителите бе потвърдено на нивото от -7,1 пункта на второ четене, а доверието в сектора на услугите се е увеличило до 8,9 пункта от 7,9 пункта.

Производството вероятно се е разширило за девето поредно тримесечие през трите месеци до юни, а показателите за активността на производството и услугите, публикувани през миналата седмица, показват, че икономиката продължава да поддържа темпа си на растеж в началото на третото тримесечие. Внимателно наблюдаваният индекс на бизнес климата Ifo в Германия неочаквано се покачи през юли, след като опасенията около кризата в Гърция се успокоиха.

Въпреки това растежът на потребителските цени е неприятно нисък, а безработицата, особено в южните европейски страни, е упорито висока. Нещо повече, ситуацията в Гърция остава несигурна и има опасения, че министър-председателят Алексис Ципрас ще премине през редица трудности в прилагането на реформите, които предложи в замяна на новия спасителен заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Тва, с доверието, няма как да не изненада. Ама добре че са санкциите, сега да се повиши.Инак, сигурно щеше да рипне още преди година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
да, наистина неочаквано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
да, наистина неочаквано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още