IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската валутна интервенция потопи европейските борси

Франкфуртският DAX се срина с цели 2,68 на сто заради девалвацията на китайската валута и понижението на бизнес доверието в Германия

19:23 | 11.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската валутна интервенция потопи европейските борси

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа се понижиха силно в края на днешната търговия, предаде DPA. 

В Лондон FTSE-100 изгуби 1,06 на сто до 6 664,54 пункта, докато в Париж САС-40 потъна с 1,86 процента, теглен надолу от котировките в промишления сектор, които пострадаха след девалвирането на юана. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 загуби 2 на сто от стойността си. 

Франкфуртският DAX се срина с цели 2,68 на сто до едва 11 293,65 пункта, също под въздействието на девалвацията на китайската валута, но и след данните за понижението на бизнес доверието в Германия.

В усилието си да насърчи китайската икономика местната централна банка девалвира драстично валутата на страната. Това отслабва конкурентоспособността на европейските и американски фирми на важния китайски пазар, пише анализаторът Андреас Пачиорек от брокерската компания CMC Markets. В допълнение идва и повишилият се заради предварителното споразумение между кредиторите и Гърция курс на еврото. Това също обременени европейските фондови пазари, твърдят анализатори.

„Решението на китайците мирише на чисто отчаяние и намеква, че китайската икономика не се справя никак добре“, заяви анализаторът Хоуи Лий от брокерската къща Phillip Futures.

Индексът на германския център за икономически изследвания ZEW за нагласите за бъдещето икономическо развитие на страната отчита 25,0 пункта и така записва пети пореден месец на понижение, съобщава институтът. При предходното проучване сред 350 от германските инвеститори и анализатори индикаторът отчете 29,7 пункта.

Сред отделните компоненти под натиск попаднаха акциите на автомобилните производители. Книжата на Daimler се сринаха с цели 5,2 на сто на дъното на основния индекс, а акциите на BMW загубиха 4,3 на сто от стойността си. Надолу поеха и пазарните капитализации на Continental и Volkswagen  - с 4,4 и 3,7 на сто.

Във Франкфурт най-големият печеливш бе Lufthansa, която отчете минимален ръст, но бе единственият компонент в Dax в зелената зона. През юли компанията е превозила 11 млн. пътници, което е ръст с 4,6 на сто на годишна база. Запълняемостта се подобрява с 2,3 процентни пункта до 86,9 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
А октомврийската среща на МВФ наближава със страшна скорост.ФЕДероските в САЩ трябва да си изберат по-малкото зло измежду юан като новата алтернатива на долара в SDR или жестока търговска война в която почти сигурно САЩ и ЕС ще са губещите. С много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още