IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Изправени сме пред най-тежката бежанска вълна след Втората световна война

Няма еднозначно и лесно решение на този проблем, коментира комисарят по въпросите на миграцията в общността

21:50 | 14.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Димитрис Аврамопулос. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Димитрис Аврамопулос. Снимка: ЕК

Светът е изправен пред тежка бежанска криза, в чието решаване Европа трябва да участва по циливизован, европейски начин, коментира еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. По време на пресконференция в Брюксел той отбеляза тежката криза, която се заформя в Гърция заради имигрантите. Само през юли над 50 хил. бежанци са влезли в страната. През юли 2014 година броят им е бил само 6 хил. души. 

Преди ден Аврамопулос участва в извънредно заседание с гръцкото правителство. Днес той коментира, че е изготвен план за действие и отбеляза, че проблемът не е само на Гърция, а и на цяла Европа. 

"Днес светът е изправен пред най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. Европа на свой ред се бори с огромния приток на хора, които търсят убежище в нашите граници", каза още той и допълни, че няма еднозначно и лесно решение на този проблем. 

Припомняме, че през миналата седмица Европейската комисия одобри фонд от 2,4 млрд. евро за справяне с миграционния натиск в ЕС до 2020 година. 474 млн. евро от тях ще получи Гърция, която една от най-"атакуваните" от имигранти страни в Европа. За България са предвидени около 70 млн. евро. 

Димитрис Аврамопулос коментира, че Атина може да получи 30 млн. евро за справяне с миграционната вълна в следващите 4-5 дни. Той припомни, че се наблюдава рязко увеличение на пристигащите имигранти на гръцките острови, разположени в близост до турската граница. 

На остров Кос пък забавянето на обработката на документите на пристигналите предимно от Сирия бежанци доведе до сблъсъци с полицията. От вчера част от регисрираните на островите имигранти се превозват към вътрешността на страната.

Късно снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас е разговарял по телефона с върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, става ясно от съобщение на сайта на гръцкото правителство. Двамата са обсъдили ситуацията в страната през последните дни и са се договорили за съвместни действия за по-ефикасното решаване на проблема с бежанците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
BulgariaChina
преди 8 години
Ние (България) вече не сме изправени (щото сме наведени) защото децата ни вече избягаха..... съседите избягаха..... ходих и в *** махала ..... и те са почнали да бягат на тълпи.... с две думи държава, от която и *** бягат не ми я хвали.Останали са тези които крещят, "пожара не е запален от САЩ защото те при разрушаването на Ирак и избиване на населението му са открили тонове химическо оръжие, което по международните норми не е геноцид и не е военно престъпление защото се прави от САЩ......" Ние сме си виновни щото още ги държим да ни управляват "умни, красиви и мноооого ама много некадърни.... с заплати от нас и от САЩ.".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Мълчи се, защото да си продажен журналист е жалка история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Виновните за имигрантската вълна в Европа си имат имена и фамилии, а държавите които я причиниха също са известни. Въпросът е защо се мълчи за това и няма ли да им се потърси отговорност за страданията които причиниха на милионни хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Че сме изправени, туй е ясно. А защо сме изправени що не казва? Разпердушиниха повечето държави на юг, сега се зафанаха с тия на изток, после се вайкат. Като подпалиш къщите на комшиите си, ще се запали и твойта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
ivan_ivanov601
преди 8 години
СТИГА СТЕ ГО ЗАМАЗВАЛИ, ЧЕ БИЛИ БЕЖАНЦИ. ТЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ ПРЕСЕЛВАЩИ СЕ В ЕВРОПА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още