IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Новите санкции на САЩ няма да се отразят сериозно на Газпром

На 7 август САЩ включиха в санкциите си срещу Русия Южно-Киринското находище в Охотско море

19:42 | 24.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-новите санкции на САЩ срещу Газпром няма да се отразят съществено на дейността на компанията, според международната рейтингова агенция Fitch, съобщава БТА, базирайки се на информация от агенция ТАСС.

На 7 август САЩ включиха в обхвата на отрасловите си санкции срещу Русия Южно-Киринското находище на Газпром в Охотско море.

Според Алексей Гривач, заместник-ръководител на Фонда за национална енергийна сигурност, санкциите срещу находището наподобяват нелоялна конкуренция. Близо десетилетие проектът "Сахалин 1" с участието на американския концерн Exxon не успява да се договори с Газпром за цената, при която да се продава газа от проекта.

Тогава Exxon в обединение с Роснефт реши да построи на Сахалин завод за втечнен природен газ, но Газпром отказа да предостави достъп до газовата инфраструктура на острова, което оскъпява проекта втечнен газ.

Fitch очаква понижение на цените на газа в Европа през третото и четвъртото тримесечие на 2015 година заради поевтиняването на петрола сорт Брент. Въпреки това агенцията прогнозира увеличение на доставките на Газпром на европейския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още