IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е поискала предплата за транзита на руски газ към Европа

С очакваните средства "Нафтогаз" ще закупи газ за нагнетяване на подземните хранилища, подсигуряващи доставките за Европа

11:30 | 24.08.15 г. 8
Украйна е поискала предплата за транзита на руски газ към Европа

Украинската „Нафтогаз“ е поискала от „Газпром“ предплата за транзита на руски газ към Европа, става ясно от информация на руското издание „Коммерсант“. Според нея това искане е отправено по време на двустранната среща на ръководителите на двете компании, провела се в петък.

Тогава от „Газпром“ съобщиха за разговори между Алексей Милер и украинския му колега Андрей Коболев, касаещи новия есенно-зимен сезон на доставките на природен газ. Повече подробности за срещата между двамата обаче не бяха обявени.

Според руското издание с аванса от „Газпром“ Украйна има намерение да закупи руски газ и да започне да нагнетява подземните си хранилища, използвани за буфер на доставките на газ за Европа през зимните месеци.

Киев не получи европейско финансиране за покупката на нужните количества газ, посочва още „Коммерсант“. Страната без успех се опита да договори и заем от международни институции в размер на 1 млрд. долара, за да обезпечи газовите доставки.

Според източник на изданието предплатата е нелош сценарий и за „Газпром“, защото ще обезпечи доставките за европейските клиенти през зимните месеци. Подобен ход освен това не е прецедент – през 2012 – 2013 година Русия плати 1 млрд. долара в аванс и тези средства Украйна използва за нагнетяване на газ в хранилищата за отоплителния сезон.

От началото на юли Киев не купува газ от Русия, а от европейските държави чрез реверсивни връзки. Официално страната възрази срещу предлаганата от „Газпром“ цена – 247 долара за 1000 куб. метра и поиска по-големи отстъпки.

Анализатори обаче коментираха, че „Нафтогаз“ няма нужните средства да плаща – заради дълговете си към „Газпром“ компанията предплаща за покупката на природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
А според нашите медии нали Украйна е във война с агресивна Русия? Тогава ? Нима е възможно воюващите страни да се финасират взаимно.Изглежда нонсенс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Същата статия чета и аз, пак казвам, заглавието Ви не е точно и не отговаря на написаното в статията. Написали сте: "Украйна иска предплата за транзита на руски газ кънм Европа". Това НЕ е вярно. Не иска предплата. Предплата е нещо друго, за сравнение вижте условията за предплата, които иска Газпром от украинците за доставка на газ. Това първо, второ - не иската предплата, а каккто е написано - " "Нафтогаз" готов направить эти деньги на покупку российского газа для закачки в подземные хранилища." Това означава, че с парите от бъдещ транзит ще си плати покупката на газ. Пак казвам - това НЕ е предплата. Четете внимателно и целия текст. Нещата са свъзани. Никой няма да дава пари, а ще се направи нещо като прихващане. Газпром ще им достави газ (при това вероятно по цена, близка до руското предложение) с цел запълване поне на минимума ДО началото на сезона в замяна на бъдещите плащания по транзита. Когато схванете това, си прочетете пак заглавието и вижте дали има общо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Доста смислен коментар. Когато се каже А, трябва да се каже и Б. Не да четем Евангелието като дявола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
ЕС не дава пари, международни кредитори не дават заем, но Хунтата иска предплата от лошите и агресивни руснаци...О, каква ирония :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
Internet
преди 8 години
Деляно, става дума за следното - Газпром да даде аванс газ на хохлите срещу бъдещите плащания по транзита. това е съвсем различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
нема значка от къде са новините вече то се виждаше от самото начало, че ше зааапт пръта, къде са тръгнали през просото тея ? Са обаче пари нема - действайте, ораайте се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Деляна
преди 8 години
Здравейте, информацията, на която се позоваваме в новината, е публикувана тук http://***.kommersant.ru/doc/2795017 - ето и част от текста на колегите от "Коммерсант" - "Нафтогаз Украины" предложил "Газпрому" выдать аванс украинской компании в счет будущих платежей за транзит газа в Европу, сообщили "Ъ" источники, знакомые с ходом переговоров глав компаний в Минске в пятницу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Заглавието не е точно и в КомерсантЪ не пише точно това. Не мога даразбера - не разбирате руски, не разбирате какво пише ли >Украйна не е поискала предплата, а е поискала да нагнети газ за сметка на транзитните такси, които не е получила, и които се равняват на 100-103 дневния транзит. Едно е да получиш предплащане и да правиш с арите каквото си искаш, друго е написаното в КомерсантЪ. И друго, онова за което не пишете, но което руснаците всеки път споменават е, че реверсният газ е по-скъп за украинците, отколкото руския. Няма логика да купуваш от Словакия за 265$, а за $247 да викаш, че е скъпо и да натискаш за $200. Интересното е, кой ще плати на словаците (а от тях Газпром със сигурност ще си вземе парите). ЕС вече нещо не били навити да плащат на хохлите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още