IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна временно спира да купува руски газ

Страната настоява за по-ниска цена на синьото гориво, ще поднови доставките след съгласуване на условията

08:47 | 01.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Украйна временно спира да купува руски газ

Украинската държавна компания "Нафтогаз" преустановява покупките на руски газ от днес до съгласуването на условията за доставките, съобщава украинската информационна агенция Униан.

До решението се стигна, след като тристранната среща между Украйна, Русия и Европейската комисия (ЕК) за газовите доставки, която се състоя във Виена, приключи неуспешно, предава руският портал "Вести".

Преди това Москва обяви, че Киев ще получи същата отстъпка от цената на газа, която се прилагаше за доставките досега, и през третото тримесечие на тази година. Въпреки това украинската страна за пореден път изрази своето несъгласие с правилата и условията по предложението, посочва телевизионният канал "Русия 24".

"Москва даде на Киев отстъпка в размер на 40 долара на 1 000 куб. метра природен газ. Украинската страна очаква 30% отстъпка от текущата цена до 200 долара за 1 000. куб. метра. Въпреки това предоставяме на Украйна голяма отстъпка, като се има предвид спада в цените на петрола, който е обвързан с цената на газа", каза руският енергиен министър Александър Новак.

"Това е абсолютно конкурентна пазарна цена от 247 долара, така че ние сме много изненадани, че Украйна иска много по-ниска цена. Тя няма да отговаря на днешните пазарни условия. Цената е на нивото на съседните страни и корекция не може да има", отбеляза Новак.

"Ние ще купуваме газ от Русия, но все още не сме се споразумели за цената. Можем да купуваме и от други източници", каза в австрийската столица министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Володимир Демчишин.

През второто тримесечие на 2015 г. Русия е доставила на Украйна общо 1,9 млрд. куб. метра газ. Горивото бе предплатено, поради което Москва предостави известни отстъпки на Киев.

В същото време, за да се гарантира транзита на руски газ за Европа през Украйна, в украинските подземни хранилища трябва да бъдат доставени най-малко 19 млрд. куб. метра газ. По-малките обеми могат да създават значителни рискове за есенно-зимния сезон.

Александър Новак заяви, че в тристранните преговори във Виена страните са се споразумели за необходимостта за запълване на подземните хранилища в Украйна. Той подчерта, че украинската страна разполага с всички условия да започне подобни действия благодарение на механизма на взаимодействие между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна".

"Нафтогаз" уверява, че решението за временно прекратяване на газовите доставки от Русия няма да повлияе на европейските потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Момента с точенето и неплащането отдавна мина в небитието. Сега руснаците директно ще врътнат кранчето, пък от украинската страна да си точат от сухата тръба колкото си искат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
Хохлите се готвят да крадат тази зима на поразия, щото са фалирали и нямат пукнат цент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
"Украйна временно спира да купува руски газУкрайна временно спира да купува руски газ"Няма да купува. Само ще си точи от тръбата и ще ползва, без да плаща. Да заете само колко е изгодно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още