IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължава срока на санкциите срещу Русия до края на януари 2016 г.

Ограниченията ще бъдат продължени, но не и затегнати, за да може да влязат в сила Минските споразумения

12:59 | 22.06.15 г.
ЕС удължава срока на санкциите срещу Русия до края на януари 2016 г.

Срокът на санкциите срещу Русия ще бъде удължен с още 6 месеца до 31 януари 2016 година, съобщиха от Съвета на министрите на ЕС след днешното заседание на министрите на външните работи в общността.

Целта е пълното изпълнение на Минските споразумения, допълват от институцията.

Санкциите срещу Москва бяха наложени през юли 2014 година заради „дестабилизиращата роля на Русия в Източна Украйна”.

Руската информационна агенция ТАСС отбелязва, че става въпрос единствено за продължаване с още шест месеца, но не и за затягане на санкциите, които ЕС предприема срещу Русия.

Още през март лидерите на ЕС коментираха, че срокът на санкциите срещу страната трябва да бъде удължен, за да може Минските споразумения изцяло да влязат в сила. Лидерите на общността тогава коментираха, че срокът трябва да бъде до края на декември 2015 г.

ТАСС припомня още, че икономическите санкции на Брюксел се отнасят най-вече до ограничаване на кредитирането на ключови държавни руски компании от европейските пазари. ЕС забрани и вноса и износа на оръжия и военни технологии, както и на оборудване и технологии за петролната индустрия.

Москва определя тези санкции като „контрапродуктивни”. В същото време обаче от 1 август президентът Владимир Путин забрани вноса на храни и селскостопанска продукция от европейските производители.

Русия заявява, че не е страна във военния конфликт в Украйна и не е изпращала военни сили в Донбас, пише още ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още