IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще продължи да предплаща за руски газ и през третото тримесечие

Русия ще запази по-ниската цена за газовите доставки

13:16 | 30.06.15 г.
Украйна ще продължи да предплаща за руски газ и през третото тримесечие

И през третото тримесечие Украйна ще трябва да предплаща газовите доставки от Русия. Това предвижда анексът към договора, който руският газов гигант „Газпром“ е изпратил на украинската държавна компания „Нафтогаз“ вчера, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Припомняме, че „Газпром“ въведе предплатата през миналата година заради спора между Москва и Киев за цените на руския газ, който стигна и до арбитражния съд в Стокхолм. Очакванията са, че арбитражът ще излезе със становище през 2017 г. Дотогава двете страни изглежда ще договарят доставките за всяко тримесечие.

В анекса е записано, че остават условията за доставка на руски газ от второто тримесечие на 2015 г., включително и цената – малко над 247 долара за 1 000 куб. м, въпреки че Русия заяви наскоро, че няма да може да продължи да поддържа отстъпките спрямо Украйна.

По-ниската цена обаче се запазва заради по-ниските цени на петрола и газа на световните пазари.

Според премиера на Русия Дмитрий Медведев цената на газа за Украйна е съпоставима с цените, които плащат съседните страни, включително и Полша.

Предвижда се и запазване на клаузата „вземай или плащай“, заради която „Нафтогаз“ дължи на „Газпром“ 26,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още