fallback

Взривът на Южнокавказкия газопровод заплашва и доставките за България

Политическата несигурност в Турция е заплаха за развитието на Южния газов коридор, смятат експерти

21:20 | 25.08.15 г. 20

Взривът на газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум (Южнокавказкия газопровод) поставя въпроса за сигурността на доставките на газ за Европа и България по бъдещия Южен газов коридор, казаха енергийни експерти пред БНР.

Според Христо Казанджиев от Българския енергиен форум, сигурността на газовите трасета през Турция е поставена под въпрос.

"За съжаление политическата несигурност ще продължи. Тази връзка, трасето за България, бъдещият газопровод, който беше планиран, тоест този, който тепърва ще се изгражда, е много сериозно застрашен от гледна точка на сигурността, така че България трябва да преосмисли стратегията си по диверсификация на доставките", коментира той.

Макар и на по-късен етап Трансанадолският газопровод (TANAP) и Трансадриатическият газопровод (ТАР) ще бъдат ключови за страната ни и затова сигурността на трасетата им е от особено значение, каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията:

Това е втората голяма експлозия за последните 3 седмици, така че ако конфликтът между Турция и турското правителство се задълбочи, може да се постави под съмнение и инвестиционното споразумение за TАNAP, защото без разширението на тази тръба Баку-Тбилиси-Ерзурум до 25 милиона кубични метра не може да бъдат коментирани въпросите за нови количества газ от Азербайджан през 2019 година, каза експертът. 

Рано тази сутрин 20 души от Кюрдската работническа партия взривиха част от трасето на Южнокавказкия газопровод в . турската провинция Карс. При инцидента няма пострадали, макар и да се е завързала престрелка с турските власти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още