IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозия спря доставките по Южнокавказкия газопровод

Експлозията е резултат на терористичен акт, извършен от Кюрдската работническа партия, съобщават турски медии

10:09 | 25.08.15 г.
Експлозия спря доставките по Южнокавказкия газопровод

Експлозия е разрушила част от газопровода „Баку – Тбилиси – Ерзурум” (Южнокавказкия газопровод), съобщава Azer News, като се позовава на информация на турски медии. Според тях причината за експлозията е терористичен акт, извършен от Кюрдската работническа партия (PKK) в турската провинция Карс.

Атентатът е извършен от 20 души от РКК. Не се съобщава за загинали и пострадали при експлозията.

Това е втората атака по газопровода, който преминава през територията на Азербайджан, Грузия и Турция, в рамките на месец. На 4 август тръбите също бяха атакувани и доставките по газопровода – спрени.

Южнокавказкият газопровод беше официално открит през пролетта на 2007 година. Общата му дължина е около 1000 километра, като основната част от трасето преминава през територията на Азербайджан.

В проекта участват азербайджанското звено на ВР, което е техническият оператор и притежава 25,5% от капитала, Statoil – търговският оператор също с дял от 25,5 на сто от проекта, както и руската „Лукойл” (10%), Total (10%) и други по-малки акционери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още