fallback

Меркел: Рано е да бъдат отменени санкциите срещу Русия

Отчитат се сериозни нарушения на международното право, а ситуацията в Източна Украйна е неустойчива, отбелязва германският канцлер

19:38 | 28.08.15 г. 31

Все още не са изпълнени условията за отмяна на санкциите срещу Русия, макар че те засягат интересите и на западни компании, заяви на среща на австрийския и германския бизнес канцлерът Ангела Меркел, съобщава БНР.

Санкциите засегнаха редица западни компании, поради което бихме искали да ги отменим, но това е невъзможно заради нестабилната ситуация в Украйна, посочи тя в търговската камара във Виена.

"Русия е необходим партньор за Запада и при уреждането на международни проблеми като този в Сирия", посочи тя. Въпреки това обаче санкциите ще останат в сила, докато Русия не започне да спазва международното право в Украйна, заяви канцлерът.

По нейните думи, като се отчитат сериозните нарушения на международното право и неустойчивата ситуация в Източна Украйна, моментът за отмяна на ограничителните мерки, за съжаление, засега не е дошъл.

Преди дни комисарят по въпросите на селското стопанство Фил Хоган подчерта, че руската забрана за внос на селскостопански стоки и храни влошават ситуацията в сектора в Европа. В тази връзка в началото на септември ще има среща на ниво ЕС, на която да бъде обсъдено как ще бъде осигурена помощ за европейските фермери и земеделци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още