IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия превърна в публичен спектакъл унищожаването на ембаргови храни

В страната изхвърлянето на храна е табу, посочва в свой анализ сп. Economist

23:29 | 14.08.15 г. 61
<p>
	Булдозер унищожава незаконно внесени в Русия ембаргови храни. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Булдозер унищожава незаконно внесени в Русия ембаргови храни. Снимка: Ройтерс

Новинарските емисии в СССР често бяха изпълнени с оптимистични репортажи за все по-високи добиви, макар че полиците на магазините оставаха все така празни. Така започва репортаж на сп. Econоmist, посветен на новата руска политика за унищожаване на всяка ембаргова храна, промъкнала се през строгите ограничения на пазара. 

В днешна Русия магазините са пълни, а новинарските емисии в последно време пък показват грозни кадри от унищожаване на храни, контрабандно внесени в Русия иззад "линиите на врага" - Европа, Америка и техните съюзници, допълва изданието, цитирано от БТА. 

В материала се посочва още, че водещите на новините с каменни лица съобщават за победи на много фронтове: стотици тонове праскови и домати, смачкани от булдозери; месо, изгорено пред входове на супермаркети; различни видове сирена, изгорени в "руско фондю". Млад репортер хвърля радостно пита кашкавал под веригите на трактор. На 6 август в страната са изгорени 300 тона храни, според местни медии.

Всичко това се прави с благословията на руския президент Владимир Путин. Миналата година правителството забрани вноса на храни от страни, наложили санкции срещу Русия. А сега храни, промъкнали се през ембаргото, биват унищожавани в името на руския суверенитет.

В страна, преживяла големия глад през 1930-те години, в която стотици хиляди хора умряха от гладна смърт по времето на блокадата на Ленинград, а 22 милиона души днес живеят под чертата на бедността, унищожаването на храна е табу. А още по-шокиращо е, че това се превръща в публичен спектакъл.

Руската телевизия допълва темата с кадри на угрижени европейски фермери, страдащи от руската забрана.

Всъщност обаче от контрасанкциите на Путин страдат най-вече обикновените руснаци: замогналите се, които обичаха вносни плодове и сирена, вече нямат тази възможност, а бедните трябва да гледат как храна се прахосва пред очите им.

Целта на Путин е да затвърди националния обсаден манталитет и да покаже, че руснаците могат да се справят с наложените им от чужбина санкции, казва един коментатор. Висши руски официални лица представят в статии своята страна като крепост, обсадена от врагове.

Миналата седмица председателят на руската Дума Сергей Наришкин, писа в проправителствен вестник и обвини САЩ, че планира провокация в близкото бъдеще. "Може да запитате, каква е крайната цел? Отговорът е един и същ, както винаги: техният външен дълг е огромен и ограбването на други страни е любимият начин на действие", писа той.

Голямото загробване на храни от Кремъл укрепва идеологията на политическа мобилизация, насаждана от Путин в последните няколко години. След рухването на съветския режим, ускорено от дефицита на храни и от неспособността на държавата да осигури стоки от западен стил, руснаците прегърнаха консуматорството през последните две десетилетия.

Повишаващите се налични доходи и подобрената търговска мрежа се смятаха за най-голямото постижение през първите 10 години от властта на Путин. Супермаркети от европейски тип и улични бистра интересуваха новата руска средна класа повече от политическите партии. По-голямата част от това, което руснаците консумираха, беше вносно.

Този социален договор от първото десетилетие на века сега тлее като купчина току-що конфискувани (и подпалени) холандски лалета.

Вместо нови супермаркети Русия инсталира по границите си пещи за изгаряне, за да се защити от западните храни. Конфликтът със Запада обяснява задълбочаващата се криза в руската икономика, твърдят служители. (Русия пострада от двуцифрена инфлация и спад от 4,6 процента на брутния вътрешен продукт за миналата година.) След като не може или не желае да реформира икономиката, Кремъл предлага национализъм в замяна на вносните луксозни стоки.

Не само хранителни стоки бяха засегнати от контрасанкциите на Путин. Блокиран се оказа вносът на значително по обем медицинско оборудване, включително скенери за ядрено-магнитен резонанс и дефибрилатори. Щом Русия е във война, както твърдят нейните управници, налагат се жертви. За първи път от рухването на комунистическия режим държавата се намесва в личния живот на хората, ограничавайки избора им и натрапвайки промени на всекидневните им навици.

В статия неотдавна Владимир Якунин - шеф на руската железопътна компания, бивш офицер от КГБ и приятел на Путин, цитира Иван Грозни: "Ако искаш лесно да разгромиш една страна, давай й от твоята храна." "Консуматорството разрушава и най-незначителните изблици на духовност, на историческа традиция и на национална култура", писа Якунин. (

Трудно е да се схване как мачкането на праскови и домати с булдозери ще направи Русия по-духовна. Но то изглежда като поредна стъпка към превръщането й в по-гладна, по-сърдита и по-малко стабилна страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

54
rate up comment 17 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Цели 500 кг за 5 дена.. че то едно KFC на ден изхвърля сигурно 100 кг. поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 21 rate down comment 4
khao
преди 8 години
тоя пък, че и в трите области САЩ са доста преди *** русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 19 rate down comment 3
khao
преди 8 години
доста повече, ама мурзилите сте кухи и ви е трудно да смятате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 18 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_General_Motors_factories
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 18 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Хахахаа :))) За какво и на колко си съден въобще не ме и интересува:)) С много ще те надживеят, пак ти казвам - бъди спокоен :))) А как, и до какво съм се добрал - ще оставя на въображението ти:)) Но е доста.:) Аз за разлика от теб не съм ***, който само лае, но не хапе :)) И току що ми даде материал , за още едно дело срещу теб :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 17 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Ето ти списък с активните производствени мощности но GM..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 20 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Що се правиш и ти на улав сега? Боинг къде се прави? Caterpillar къде се правят? Форд и GM и Крайслер нямат производство в САЩ ли :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 19 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
:))) ха ха :))искаш ли да дойдеш да се пробваш и да се погрижиш сам, колко дълго да живея:))? А деди? Спокойно, теб конкретно ще те надживея с много :)) А в какво вярва дебелак с катинарче като теб, ми е през оная работа :) И бъди по креативен..като се мъчиш да ме обиждаш с изразните средства, които аз използвам към теб ставаш още по жалък :)))(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 19 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
именно де-не се правят там, а някъде другаде, само не и в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 19 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Просто ти отговарят, че САЩ правят много неща , които са топ конкурентни...Не ми се влиза в спорове...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още