IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия превърна в публичен спектакъл унищожаването на ембаргови храни

В страната изхвърлянето на храна е табу, посочва в свой анализ сп. Economist

23:29 | 14.08.15 г. 61
<p>
	Булдозер унищожава незаконно внесени в Русия ембаргови храни. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Булдозер унищожава незаконно внесени в Русия ембаргови храни. Снимка: Ройтерс

Новинарските емисии в СССР често бяха изпълнени с оптимистични репортажи за все по-високи добиви, макар че полиците на магазините оставаха все така празни. Така започва репортаж на сп. Econоmist, посветен на новата руска политика за унищожаване на всяка ембаргова храна, промъкнала се през строгите ограничения на пазара. 

В днешна Русия магазините са пълни, а новинарските емисии в последно време пък показват грозни кадри от унищожаване на храни, контрабандно внесени в Русия иззад "линиите на врага" - Европа, Америка и техните съюзници, допълва изданието, цитирано от БТА. 

В материала се посочва още, че водещите на новините с каменни лица съобщават за победи на много фронтове: стотици тонове праскови и домати, смачкани от булдозери; месо, изгорено пред входове на супермаркети; различни видове сирена, изгорени в "руско фондю". Млад репортер хвърля радостно пита кашкавал под веригите на трактор. На 6 август в страната са изгорени 300 тона храни, според местни медии.

Всичко това се прави с благословията на руския президент Владимир Путин. Миналата година правителството забрани вноса на храни от страни, наложили санкции срещу Русия. А сега храни, промъкнали се през ембаргото, биват унищожавани в името на руския суверенитет.

В страна, преживяла големия глад през 1930-те години, в която стотици хиляди хора умряха от гладна смърт по времето на блокадата на Ленинград, а 22 милиона души днес живеят под чертата на бедността, унищожаването на храна е табу. А още по-шокиращо е, че това се превръща в публичен спектакъл.

Руската телевизия допълва темата с кадри на угрижени европейски фермери, страдащи от руската забрана.

Всъщност обаче от контрасанкциите на Путин страдат най-вече обикновените руснаци: замогналите се, които обичаха вносни плодове и сирена, вече нямат тази възможност, а бедните трябва да гледат как храна се прахосва пред очите им.

Целта на Путин е да затвърди националния обсаден манталитет и да покаже, че руснаците могат да се справят с наложените им от чужбина санкции, казва един коментатор. Висши руски официални лица представят в статии своята страна като крепост, обсадена от врагове.

Миналата седмица председателят на руската Дума Сергей Наришкин, писа в проправителствен вестник и обвини САЩ, че планира провокация в близкото бъдеще. "Може да запитате, каква е крайната цел? Отговорът е един и същ, както винаги: техният външен дълг е огромен и ограбването на други страни е любимият начин на действие", писа той.

Голямото загробване на храни от Кремъл укрепва идеологията на политическа мобилизация, насаждана от Путин в последните няколко години. След рухването на съветския режим, ускорено от дефицита на храни и от неспособността на държавата да осигури стоки от западен стил, руснаците прегърнаха консуматорството през последните две десетилетия.

Повишаващите се налични доходи и подобрената търговска мрежа се смятаха за най-голямото постижение през първите 10 години от властта на Путин. Супермаркети от европейски тип и улични бистра интересуваха новата руска средна класа повече от политическите партии. По-голямата част от това, което руснаците консумираха, беше вносно.

Този социален договор от първото десетилетие на века сега тлее като купчина току-що конфискувани (и подпалени) холандски лалета.

Вместо нови супермаркети Русия инсталира по границите си пещи за изгаряне, за да се защити от западните храни. Конфликтът със Запада обяснява задълбочаващата се криза в руската икономика, твърдят служители. (Русия пострада от двуцифрена инфлация и спад от 4,6 процента на брутния вътрешен продукт за миналата година.) След като не може или не желае да реформира икономиката, Кремъл предлага национализъм в замяна на вносните луксозни стоки.

Не само хранителни стоки бяха засегнати от контрасанкциите на Путин. Блокиран се оказа вносът на значително по обем медицинско оборудване, включително скенери за ядрено-магнитен резонанс и дефибрилатори. Щом Русия е във война, както твърдят нейните управници, налагат се жертви. За първи път от рухването на комунистическия режим държавата се намесва в личния живот на хората, ограничавайки избора им и натрапвайки промени на всекидневните им навици.

В статия неотдавна Владимир Якунин - шеф на руската железопътна компания, бивш офицер от КГБ и приятел на Путин, цитира Иван Грозни: "Ако искаш лесно да разгромиш една страна, давай й от твоята храна." "Консуматорството разрушава и най-незначителните изблици на духовност, на историческа традиция и на национална култура", писа Якунин. (

Трудно е да се схване как мачкането на праскови и домати с булдозери ще направи Русия по-духовна. Но то изглежда като поредна стъпка към превръщането й в по-гладна, по-сърдита и по-малко стабилна страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 26 rate down comment 6
kalendar
преди 8 години
"Капиталистическият" ЕС отдавна е социалистически и мяза на СССР. Русия е къде-къде по-вдясно от нас. Не се кефя на Русия, ама по абсолютен брой имигранти се нарежда на второ място зад САЩ. Далеч зад САЩ, но все пак на второ място. Като процент от общото население пак е в петицата. И като имаш предвид, че примерно в Германия голяма част от имигрантите са си все пак от ЕС. Та Путин има кой да показва, не го мисли.Нямам илюзии какъв рай или ад е Русия, но можеш да си сигурен, че в по-голямата и част е с по-висок стандарт от България.Ако намека, че хората нямат право на критика към своето си управление(в случая на управлението на ЕС, не само на БГ) е доста болшевишки.ПС:Не планувам никъде да ходя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 28 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
Ако бяха подарили храната на бедни руснаци, африканци и т.н. акцията щеше да има положителен отзвук. За да направиш обаче подобно нещо, трябва да израснеш духом, а да мислиш като стар кадър на КГБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 25 rate down comment 11
khao
преди 8 години
не е хуманно и против морала на ЕС, иначе аз с удоволствие бих избил малко предатели като теб и други подобни рубладжии.Глей го регистриран преди 10 дена, само за да ръси чужда пропаганда ... марш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 35 rate down comment 8
BulgariaChina
преди 8 години
До misanthrope А бе аз не мога да разбера Вие комунистите от (видимо от умните и красивите) що вместо да ни пращате в Русия не ни съберете на площада и не ни избиете. Явно нямаме право на мнение по тъпата и не скопосана пропаганда с която ни заливате. Американците като спрат да ти плащат да не мислиш че ще си интересува някой от теб. Аз лично в живота си не съм видял нещо стратегически да са направили Американците за България освен да я бомбандират от време на време и после да тупнат паметник за това че са избивали жени и деца. Я се събуди и виж какво стана след като те откриха химическо оръжие в Ирак. Тази държава я няма а населението на нея и на околните се мести при нас...... И на бежанците ли ще препоръчаш да ходят в Русия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 43 rate down comment 18
misanthrope
преди 8 години
Аз не мога да разбера, защо не вземете да се преместите да живеете в путиновия рай. Сигурен съм, че ако напишете по едно писмо до Владимир Владимирович, че се възхищавате на Русия и нейното управление и бихте искали да напуснете загниващия капиталистически ЕС и да идете да живеете в Русия, то Бащицата ще ви приеме и даже ще ви развежда като чучела известно време, за да показва на мужиците, как хората бягат от ЕС в могъщата Русия. Спомням си, Жерар де Пардьо го направи преди време, ама нещо май в момента не живее там, а се е върнал при загниващите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 36 rate down comment 17
khao
преди 8 години
Кремълския *** от рано е излазил да сее пропаганда, изчезни клоун !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 33 rate down comment 21
STRAHO
преди 8 години
"РУСИЯ НАПРАВИ УСПЕШНО ИЗПИТАНИЕ НА АНТИГРАВИТАЦИОННИЯ ДВИГАТЕЛ НА ЛЕОНОВЗора Е-поща Печат PDFРуският учен Владимир Леонов, носител на правителствената награда на Русия, създаде фундаментална Теория за свръхобединението, т.е. фундаменталното взаимодействие (в квантовата физика - теория, базирана на петата сила, т.е. фундаменталното обединяващо взаимодействие. Бел. ред.), която извежда руската наука на лидерски позиции. Владимир Леонов разказва в своето интервю на сайта км.ру за резултатите от опитите с квантов двигател с хоризонтална тяга 50 кг импулсна сила, проведени през 2009 г., както и за днешното ниво в разработката на квантов двигател."http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6019:2015-02-10-13-07-47&catid=540:broi-6-2015&Itemid=127
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 31 rate down comment 19
STRAHO
преди 8 години
И това са стари неща в "изостанала Русия" :))) atominfo.bg: Откритото акционерно общество Чепецкий механический завод е единствения в Русия и един от НАЙ ГОЛЕМИТЕ В СВЕТА производители на циркониеви сплави и други метали. То влиза в структурата на горивната компания ТВЭЛ на държавната корпорация Росатом и е едно от ключовите производства в технологичната верига за производство на гориво, конструктивни материали и изделия за ядрената енергетика...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 18
STRAHO
преди 8 години
http://atominfo.bg/?p=1697.....След изпълнението на международната поръчка, завода планира да започне производство на свръх-проводникови материали за МЕДИЦИНСКИ и промишлени цели.В първия случай те са необходими за производството на скенери за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР-томографи). Промишлеността пък се нуждае от електротехнически проводящи наноструктури на базата на високотемпературни свръх-проводници. Производството им, по плановете на ръководството на завода, до 2020 г. трябва да достигне ниво от 50 милиона долара при обем на световния пазар от 700 милиона долара. Същевременно, пускането на томографските проводници трябва да достигне 10 милиона долара при ниво на световното производство от 300 милиона долара. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 16
STRAHO
преди 8 години
Ето малко инфо за впечатляващи успехи във високите технологии в Русия:Руския производител на свърх-проводници за международния термоядрен реактор излезе на планираната мощност27.11.2011Черепецкия механичен завод /ЧМЗ/ излезе на планираната мощност за производство на свръх-проводящи материали за проекта на международния термоядрен експериментален реактор ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).Плановата мощност за производството на свръх-проводници е 50 тона стренда за година.Стренда е представлява нишка с особено сложна структура, която се изгражда от стотици медни и ниобий-танталови профили, които се пресоват заедно, после се изтеглят в проводник с диаметър няколко десети от милиметъра.Необходимия за проекта ITER обем на доставките е 221,3 тона, което е материалния принос на Русия в международния научен проект. До сега са произведени 80,58 тона стрендове. Ръководството на завода е уверено, че планирания срок за изпълнение на доставката (2014 година) .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още