fallback

Британският вътрешен министър иска само мигранти с осигурена работа

Свободата на движение означаваше свобода да отидеш на дадено работно място, а не да преминеш границата в търсене на работа или помощи, коментира Тереза Мей

14:57 | 30.08.15 г. 10

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Само европейски мигранти с осигурена работа трябва да бъдат допускани до Великобритания, заяви британският министър на вътрешните работи Тереза Мей в статия във в. "Sunday Times".

Тя разкритикува Европа заради нейната система без граници, която е допринесла за миграционната криза.

Мей заяви, че принципът на свободно движение в ЕС е позволил на безработни граждани да се придвижват от една в друга страна в търсене на работа и на социални помощи, което поставя под напрежение обществените услуги и инфраструктурата на страните.

Мей добави, че събитията през настоящото лято, през което стотици хиляди мигранти и бежанци рискуват живота си, за да стигнат в Европа, трябва да са сигнал за събуждане за европейските лидери.

"Намаляването на нетната миграция в ЕС (разликата между напусналите съюза и пристигналите) няма да подкопае принципа на свободното движение", посочва Мей.

"Първоначално свободата на движение за първи път означаваше свобода да отидеш на дадено работно място, а не свобода да преминеш границата в търсене на работа или на помощи", припомни Мей.

"Миналата година четирима от нашите 10 европейски мигранти, тоест 63 000 души, дойдоха тук, без да имат каквато и да оферта за работа", припомни тя.

"Ако искаме да контролираме имиграцията и да я сведем до десетки хиляди, ние трябва да вземем някои големи решения, да се изправим пред могъщи интереси и да наложим отново принцип на свободното движение в ЕС", каза тя.

По-рано тази седмица британската статистическа служба обяви, че нетната миграция във Великобритания за 12 месеца е достигнала исторически рекорд от близо 330 000 души. Мей каза, че това е прекалено много и просто нетърпимо. (БТА)  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още