IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският премиер поиска по-дълбоки икономически реформи

Манюел Валс заяви, че ще разгледа щателно френското трудово законодателство, което е станало твърде неефективно

12:30 | 31.08.15 г.
<p>
	Френският министър-председател Манюел Валс <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският министър-председател Манюел Валс Снимка: Ройтерс

Френският министър-председател Манюел Валс поиска задълбочаване на икономическите реформи на правителството, обещавайки да „преразгледа щателно“ трудовото законодателство на страната, за да даде повече гъвкавост на работодателите и работниците, съобщава Financial Times.

По време на годишната конференция на социалистите в Ла Рошел Валс описа съществуващия трудов кодекс като „толкова сложен, че е станал неефективен: дейността е затруднена, а работниците вече не знаят правата си“.

„Трябва да дадем по-голяма свобода на работодателите, на работниците и на представителите им, за да могат да взимат решенията сами“, добави той.

Освен всичко останало той сподели, че реформите ще означават „повече гъвкавост за компаниите“.

Неговите коментари, които сложиха край на двудневни дебати сред партийните членове на социалистите, без съмнение ще бъдат посрещнати топло от частния сектор на страната, който от дълго време се оплаква, че трудовото законодателство е твърде строго.

Коментарите на министър-председателя идват и в особено труден момент за правителството на президента Франсоа Оланд, който се бори да даде нов тласък на упорито слабата икономика и да намали безработицата, която остава близка до рекордните нива.

В отговор Оланд предприе по-благоприятни за бизнеса мерки в опит да задвижи икономиката. Но предприетите действия задълбочиха разделенията сред левицата.

Преди дни икономическият министър Емануел Макрон раздразни много от партийните членове, критикувайки 35-часовата работна седмица на Франция – една от свещените крави на левицата.

Говорейки пред френската федерация на работодателите Medef, Макрон заяви, че левицата във Франция в един момент е смятала, че „политиката действа срещу бизнеса, или поне не с него“. След възторжените възгласи той добави: „тя мислеше, че Франция ще се справи по-добре, работейки по-малко“.

Министър-председателят обаче каза, че бъдещите реформи няма да засегнат 35-часовата работна седмица.

„Тази тема е затворена за обсъждане“, каза Валс, който според ново обществено проучване от неделя води пред Оланд като предпочитан кандидат на симпатизантите на левицата за президентските избори през 2017 г. „Това, което ме интересува, не е миналото, а бъдещето“.

В дълга и обширна реч, която засегна кризата с миграцията в Европа, тероризма и околната среда в момент, в който Франция се подготвя за домакинство на срещата на върха по климата в Париж през декември, Валс заяви, че правителството ще намали данъците през следващата година.

Без да дава допълнителна информация, роденият в Испания министър-председател заяви, че правителството ще предложи намаляване на данък общ доход за домакинствата в бюджета за 2016 г., допълвайки по този начин вече направените намаления.

Валс каза още, че 9 млн. домакинства от средната и работническата класа вече отчитат ползите от намалените данъчните сметки, което означава икономии за средно около 300 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още