IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското производство се ускорява по-бързо от очакваното през август

Еврозоната е пред най-добрия период на икономическото си развитие и създаване на работни места от четири години насам, коментира анализатор

13:08 | 21.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Очакваният с нетърпение от пазарните анализатори индекс за производствената активност в 19-членната еврозона за август остава на ниво от 52,4 пункта, което съвпада с равнището от предишния месец, но е по-висок резултат от средната консенсусна прогноза на експертите за разширяване до 52,2 пункта, пише Financial Times, като се позовава на последното проучване на Markit сред мениджърите по поръчките в еврозоната.

Изданието коментира, че добрият резултат е постигнат благодарение на по-силното от очакванията представяне на Германия.  

В същото време услугите в еврозоната също отбелязват разширяване. PMI за сектора на услугите отчита 54,3 пункта през август, като надскача очакваните 54,0 пункта. За сравнение - индикаторът отчете 54,0 пункта през миналия месец.

Така общият PMI индекс за еврозоната отчита 54,1 пункта през август, докато анализаторите очакваха да бъде на ниво от 53,7 пункта. През юли общият PMI индекс записа 53,9 пункта.

Всеки резултат над 50 пункта, отчетен от индекса, сигнализира за експанзия, докато равнищата под това ниво индикират за свиване на активността.

„Предварителните данни показват, че еврозоната е пред най-добрия период на икономическото си развитие и създаване на работни места от четири години насам. Брутният вътрешен продукт нараства с близо 0,4% през третото тримесечие, малко повече от ръста от  0,3%, който записа през второто, което подчертава устойчивостта на икономиката в периода на сътресенията, предизвикани от гръцката икономическа криза и продължаващите преговори около сделката за третия спасителен план. По-силният растеж в Германия, а също и извън двете най-големи европейски икономики, е двигател на растежа през август. Особено приятно е, че виждаме продължаващо създаване на работни места, особено в периферията на еврозоната, където някои държави все още се борят с двуцифрени нива на безработицата“, коментира Роб Добсън, главен икономист в Markit, цитиран от WBP Online.

Активността на германския производствен сектор остава твърдо в процес на разширяване през август, показват предварителните данни от проучването на Markit Economics. Производственият PMI индекс за най-голямата европейска икономика отчете 53,2 пункта, за да запише шестнадесетмесечен връх през август. Месец по-рано индексът отчете 51,8 пункта.

Индексът за сектора на услугите в Германия записа 53,6 пункта този месец, малко по-малко от очакваните 53,7 пункта от анализаторите. Месец по-рано индикаторът отчете 53,8 пункта.

Данните от Франция обаче не успяха да оправдаят очакванията на пазарните наблюдатели.

Френският производствен PMI записа 48,6 пункта през осмия месец на годината, за да отбележи четиримесечно дъно, докато анализаторите бяха заложили на ниво от 49,7 пункта. Миналия месец индикаторът отчете 49,6 пункта.

PMI за сектора на услугите отчете 51,8 пункта, докато анализаторите очакваха ниво от 52,0 пункта, колкото беше отчетено и месец по-рано.

Припомняме, че данните за брутния вътрешен продукт на страните от валутния съюз показаха, че френската икономика е останала в застой през второто тримесечие, а тази на Германия се разширява с 0,4% през същия период.

В същото време общият брутен вътрешен продукт (БВП) на 19-членната еврозона записа експанзия от 0,3% през второто тримесечие сравнено с предходния период. Анализаторите бяха заложили на ръст от 0,4%, след като през първите три месеца на годината еврозоната отбеляза четиригодишен връх и разширение от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Германското...не европейското. Щот като извадите Германия от статистиката , не ми е удобно да ви кажа директно какво ше остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още