IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика с лек ръст през пролетта

Най-големият двигател на нарастването с 0,4% е активното търговско салдо

10:16 | 14.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След слабия старт на 2015 г. германската икономика се представя по-добре през второто тримесечие на годината, но не оправда очакванията на анализаторите.

Най-голямата икономика в еврозоната се е разширила с 0,4% през второто тримесечие на годината спрямо предходното, след като записа разширяване от 0,3% през първото, показват данните на Федерална статистическа служба Destatis.

Представянето през второто тримесечие е по-слабо от очакваното –  пазарните наблюдатели бяха заложили на ръст от 0,5%. Данните показват и ръст от 1,6% на годишна база, точно колкото и беше и предвиждането за тримесечието.

Покачването се дължи най-вече на нетния експорт, съобщава WBP Online. Според предишни данни износът е реализирал по-голям ръст от вноса, а причината за това е по-слабото евро. По специално износът на стоки е регистрирал рекорден принос в сравнение с предишното тримесечие. 

Както разходите на домакинствата, така и на правителството, са нараснали в сравнение с предходното тримесечие. Негативен принос към растежа на икономиката имат по-ниските инвестиции в основен капитал. В сравнение със първото тримесечие на годината най-голям спад в инвестициите в основен капитал регистрира секторът на строителството. Съществен спад има също при запасите.

Припомняме, че според последното проучване на Германския център за икономически изследвания ZEW нагласите за бъдещето икономическо развитие на страната записват пети пореден месец на понижение.

Същевременно се оказа, че производството в най-голямата икономика на еврозоната е реализирало неочакван спад през юни, фабричните поръчки обаче изненадаха приятно анализаторите.

По-късно през деня се очаква информация и за растежа в цялата еврозона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още