IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в най-големите европейски икономики се задъхва

През юни, освен Германия, спад регистрират Франция и Италия

17:03 | 07.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Положителни са данните от Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Положителни са данните от Испания. Снимка: Ройтерс

Индустриалното производство се свива през юни не само в най-голямата икономика на еврозоната, но и в останалите големи икономики – сигнал, че икономическата активност в региона не успява да набере инерция през второто тримесечие, пише Wall Street Journal.

Спадът е най-рязък в Германия, където производството намалява с 1,4% на месечна база, но то се понижава и с 1,1% спрямо май в Италия и с 0,1% във Франция.

Данните подчертават различните тенденции между държавите в центъра и периферията на еврозоната.

Индустриалното производство в Испания, което формира близо една десета от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, расте с 0,4% на месечна база през юни, сочат данните на статистическия институт INE. Това е още един сигнал, че Испания остава една от най-бързо растящите икономики в региона.

Но разочароващите данни от Германия, Франция и Италия свидетелстват за още по-слабо индустриално производство в еврозоната, тъй като трите икономики формират 60% от БВП на валутния блок. Capital Economics изчислява, че през юни производството в еврозоната най-вероятно се е свило с 0,5% на месечна база.

Освен това данните поставят под съмнение прогнозите за прираста на БВП в еврозоната през второто тримесечие преди публикуването на предварителните данни на Евростат следващата седмица.

В петък UniCredit намали оценката за тримесечния растеж на Германия от 0,5% до 0,4%, докато френската BNP Paribas предрича тримесечен ръст от около 0,5% за еврозоната, но отбелязва риска за прогнозата, произтичащ от данните за индустриалното производство.

Като цяло обаче икономистите остават оптимисти за растежа в региона заради съживяването на сектора на услугите и слабото евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Другата седмица ще се види ние каква индустриална сила сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още