IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната с 0,3% ръст през второто тримесечие на годината

Валутният съюз отчита инфлация от 0,2% на годишна база

13:46 | 14.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на еврозоната с 0,3% ръст през второто тримесечие на годината

След бързото разширяване, което записа през първите три месеца на годината, икономиката на еврозоната се забавя през второто тримесечие, става ясно от данните, които публикува Евростат днес.

Общият брутен вътрешен продукт (БВП) на 19-членната еврозона записа експанзия от 0,3% през второто тримесечие сравнено с предходния период. Анализаторите бяха заложили на ръст от 0,4%, след като през първите три месеца на годината еврозоната отбеляза четиригодишен връх и разширение от 0,4%.

По-рано през деня стана ясно, че френската икономика е останала в застой през второто тримесечие, а най-голямата икономика в еврозоната – тази на Германия се разшири с 0,4% през същия период.

От целия валутен съюз най-добре се представя икономиката на Латвия, която записва експанзия от 1,2%, а след нея се нареждат Естония и Гърция с ръст от по 0,8% през второто тримесечие, спрямо първото.

На годишна база Латвия отново повежда класацията с ръст от 2,6%. Португалия записва експанзия от 1,5% на годишна база.

На другия полюс се намира Финландия, чийто БВП се е свил с 0,4% през последното тримесечие, сравнено с предишното и с 1,0% в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време ръстът в целия Европейски съюз е 0,4% през второто тримесечие, сравнено с предишното и 1,6% на годишна база.

За разлика от данните за брутния вътрешен продукт, тези за цените в еврозоната не изненадаха пазарните наблюдатели.

Индексът на потребителските цени записа понижаване от 0,6% на месечна база през юли, показват други данни на Евростат, също от днес. Годишната инфлация остава на положителна територия с 0,2% през юли.

Месечната дефлация през юли, причинена най-вече от спада в цените на суровините, е тревожен сигнал, коментира WBP Online. Инфлационната цел на Европейската централна банка от 2%, най-вероятно няма да бъде постигната до 2017 г – времевият хоризонт, определен от институцията, показва проучване на Ройтерс.

Очакванията са цените в единния съюз да се покачат с 2% през сегашното тримесечие и с още 0,7 на сто в през последните три месеца на 2015 г.

Припомняме, че ЕЦБ определи несигурността, заобикаляща икономиката на Китай, и потенциалните негативни ефекти от предстоящите повишения на лихвените проценти в САЩ като основни предизвикателства пред европeйската икономика.

Час и половина след публикуването на данните валутната двойка EUR/USD се търгува на цена от 1,1168 евро за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още