fallback

СИРИЗА изпуска първото място в битката за нов мандат

Лидерът на партията Алексис Ципрас все още е най-одобряваният политик в Гърция, но ореолът му помръква

10:36 | 03.09.15 г. 3

Само преди седмица анализаторите предвиждаха лесна победа на СИРИЗА на експресните предсрочни избори, насрочени за 20 септември. Лидерът на партията Алексис Ципрас се радваше на забележителна подкрепа от гърците, а партиите в опозиция бяха изненадани от решението на премиера да подаде оставка.

Последните проучвания обаче показват коренна промяна на нагласите в гръцкото общество. Разликата между СИРИЗА и „Неа демократиа“ вече е минимална – в рамките на 1-2 процентни пункта, а последното проучване на GPO, поръчано от телевизия Mеga, дори показва, че „Неа демократиа“ изпреварва СИРИЗА, макар и с минималните 0,3 пункта, пише „Катимерини“.

Скъсява се и разликата в одобрението за лидерите на двете водещи партии – Алексис Ципрас все още е най-популярният политик в южната ни съседка, но вече с 28,8% одобрение. По петите му е Евангелос Меймаракис, който получава 27% одобрение.

Според последното проучване на GPO третата политическа сила в гръцкия парламент е националистическата „Златна зора“, която би получила 5,5% от гласовете на гърците, ако изборите бяха днес. Подкрепата за партията остава почти без промяна спрямо последните избори.

Спад отчита „Потами“ - от 6% през зимата до 4,6% в предварителните проучвания днес. Лидерът на партията – бившият журналист Ставрос Теодоракис, обаче е сигурен, че неговата политическа формация ще играе роля при сформирането на ново правителство в страната.

Бившето ляво крило на СИРИЗА - „Национално единство“, ръководено от Панайотис Лафазанис, също ще бъде в следващия парламент, според проучването на GPO. Новата формация ще получи 4%. Засега депутати ще успее да вкара и досегашният партньор на СИРИЗА - „Независимите гърци“ (ANEL). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още