IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА мечтае за нова Гърция, Неа демократиа призовава за обединение

В дните до изборите в страната на 20 септември лидерите на партиите трябва да втвърдят електората си и да привлекат колебаещите се как да гласуват

11:16 | 02.09.15 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Със силни послания от водещите две политически сили в Гърция започна предизборната кампания в южната ни съседка. В първите си официални прояви пред симпатизанти лидерите на „Неа демократиа“ Евангелос Меймаракис и на СИРИЗА – Алексис Ципрас, си размениха задочни нападки, но и споделиха какви са очакванията им за времето преди и след вота.

И двете партии ще се борят за пълен четиригодишен мандат, което за СИРИЗА означава резултат, поне близък до пълно мнозинство в парламента.

Евангелос Меймаракис призова за обединение и коалиция, която да управлява в страната, като не изключва дори и участието на СИРИЗА в нея, пише Newpost.gr. 

Изглежда, че лидерът на „Неа демократиа“ напипва настроенията на гърците. Последните проучвания, цитирани от „Катимерини“, показват, че 24% от хората желаят страната да бъде управлявана от кабинет на националното единство. Шансовете на СИРИЗА обаче не са изцяло загубени – 17% от гърците смятат, че управлението на страната трябва да се повери на кабинет, издигнат от една партия и това е именно лявата формация. 8% настояват за кабинет на „Неа демократиа“.

Алексис Ципрас обаче не се отказва от обещанието си да не участва в управление с представители на „старата“ политическа система и заяви, че ще работи за изграждането на нова Гърция, без корупция и интереси, без меморандуми и с партньори, които ще уважават усилията им, пише „Та Неа“. Той беше категоричен, че не е подал оставка с идеята за пълно мнозинство в парламента или за да избяга от отговорност, в което го обвини Меймаракис. 

Ципрас коментира, че лидерът на опозицията трябва да реши какви мотиви са го водили при подаването на оставката, защото не може и двете да са валидни. Според неговите думи СИРИЗА иска нов мандат за управление, защото предишният се е изчерпал.

Лидерът на СИРИЗА избра Крит за начало на своята предизборна обиколка. Там той отново посочи, че подписването на споразумението е запазило страната жива и дава възможност борбата да продължи. 

През уикенда партията изработи нова програма за управление, която официално ще бъде представена на 6 септември по време на реч на Ципрас пред Солунския панаир. В нея са предвидени редица мерки, смекчаващи одобрените от кредиторите ограничения в третия стабилизационен пакет.

„Ние сме заедно – старите и новите, и можем да гарантираме бъдещето на страната“, отговори от своя страна Меймаракис в първия си предизборен митинг, провел се пред сградата на партията в Патра. Той е категоричен, че ще работи за възстановяването на доверието, загубено от предишното правителство. Важна подкрепа временният лидер на партията получи от бившите премиери - Костас Симитис и Андонис Самарас, които присъстваха на митинга. 

На този етап партиите в страната залагат по-скоро на емоционалните призиви и индивидуални нападки срещу бившия премиер Алексис Ципрас. Представянето на плановете за развитието на страната засега остава на втори план. От представените програми на партите до вота пък е видно, че освен СИРИЗА, може би само „Неа демократиа“ ще покаже програма за управление – на 12 септември отново в Солунския панаир.

Единствените коментари са свързани основно с предстоящото отнемане на данъчни преференции за селското стопанство, заложени в третия пакет от мерки, одобрени от кредиторите на Гърция.

Въпреки своята проевропейска насоченост Меймаракис обеща, че това няма да стане. Доскоро бунтарската СИРИЗА пък не се отказва от изпълнението на обещанията пред кредиторите, но заявиха, че имат план как да смекчат този удар за селското стопанство.

Социологическите проучвания обещават много интересни дни до вота на 20 септември. Силите между СИРИЗА и „Неа демократиа“ са изравнени и двете партии ще трябва да се борят за избирателите, които още се колебаят как да гласуват. СИРИЗА обаче тръгва от по-ниско ниво, основно заради роенето на коалицията, което води до разочарованието на гърците.

Битката за първото място, макар и със стотна от процента, ще е много важна, защото победителят получава „бонус“ от 50 места в 300-местния гръцки парламент. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Ние сме заедно старите и новите, и можем да гарантираме бъдещето на страната - казва Меймаракис.НА ЦЯЛ СВЯТ МУ СТАНА ЯСНО, ЧЕ СТЕ ЗАЕДНО И ВИЕ И СИРИЗА. ЦИРКА СВЪРШИ.НИТО ИЗБОРИТЕ НИТО РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТЯХ СА ВАЖНИ!ВАЖНО Е ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТЪРПЕЛИВОТО ИЗЧАКВАНЕ НА ГРЪЦКИТЕ ВЛОЖИТЕЛИ ДА ИМ БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ БЛОКИРАНИТЕ В БАНКИТЕ ДЕПОЗИТИ ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ЕВРА С КОИТО КРЕДИТОРИТЕ ГАРАНТИРАХА ВЗЕМАНИЯТА СИ ПО ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ. Когато това търпение се изчерпи пак ВСИЧКИ ЗАЕДНО ще бъдете изметени от улицата!!Така беше през 2001 в Аржентина, така ще е и при вас.Коя ще е слезващата след Гърция държава с гръмнала БАНКОВА СИСТЕМА е ясно на всеки простосмъртен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още