IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас отряза възможностите за управление в коалиция

Предпочетох да подпиша лошо споразумение, което опази страната, вместо да бъда герой за няколко часа, коментира отиващият си премиер

11:37 | 27.08.15 г.
Алексис Ципрас отряза възможностите за управление в коалиция

Гръцкият премиер в оставка Алексис Ципрас изгори всички мостове с трите проевропейски партии в сегашния парламент – ПАСОК, „Неа демократиа“ и „Потами“, за управление в коалиция след предсрочния вот.

В пространно интервю, първата му публична изява след подаването на оставката на 20 август, премиерът на Гърция обвини трите партии, че са носители на „старото, макар и някои да носят нови маски“, пишат гръцките медии.

Той беше категоричен, че не би участвал в кабинет с лидерите на трите партии Евангелос Меймаракис („Неа Демократия“), Евангелос Венизелос (ПАСОК) и бившия телевизионен журналист Ставрос Теодоракис („Потамос“), които свързва със старата политическа система, довела страната до тежката икономическа криза.

Това изявление поставя доста въпросителни около следващото управление, особено на фона на последните социологически проучвания, според които СИРИЗА е далеч от пълно мнозинство след изборите, които ще се проведат през септември.

Единствената партия, с която Ципрас директно заяви, че ще работи, дори и да няма нужда от допълнителна подкрепа в парламента, е ANEL, която и сега участва в управляваща коалиция със СИРИЗА, пише „Етнос“. Според последните проучвания на общественото мнение обаче партията е на ръба да влезе в гръцкия парламент след предсрочния вот.

Ципрас обясни още, че дори и да остане в опозиция, отново ще работи за изпълнението на подписаното от него споразумение за спасение на гръцката икономика. Самата програма гръцкият премиер нарече „маньовър, който е помогнал на страната да оцелее и да продължи да се бори“. След 17 часа „агония“ в Брюксел той е предпочел да подпише дори и лошо споразумение, с което е избегнал колапс на банките и дори гражданска война, а не да се превърне в герой за няколко часа, допълва „Та Неа“.

Премиерът отново призна, че не вярва в много от мерките, като например повишаването на ДДС, особено след пет години на ограничения за гръцкия народ.

Ципрас допълни, че се чувства комфортно, че е оставил в ръцете на своите сънародници да преценят неговите действия в последните месеци и дали именно той да продължи да се „бори“ за постигане на по-добри условия по обслужването на дълговете на страната. На обвиненията, че с оставката си предизвиква политическа нестабилност, той коментира, че мандатът, даден му в началото на годината, се е изчерпал и има нужда от ясната позиция на хората дали да продължи да управлява.

Той изрази и своето разочарование от напускането на членове на СИРИЗА, без да коментира действията на своите бивши съратници, и допълни, че изборите дават възможност да бъде оценен и този ход.

В своето интервю гръцкият премиер коментира и темата за „изтичащите млади мозъци от страната“ и призова за обединение на гърците, за да излезе страната от тежката ситуация. Той обеща и да започне да носи вратовръзки, когато Гърция плати своите дългове към кредиторите си. 

Алексис Ципрас не носи вратовръзка дори и на официални събития от най-висок ранг, но още в началото на мандата си заяви, че ще го направи, когато бъде "подстригана" част от дълга на Гърция.  

За първи път Ципрас коментира критично своя бивш финансов министър Янис Варуфакис, определяйки го като добър икономист, но е настоявал за хазартни решения. В своите интервюта Варуфакис, който още не се е присъединил към новата политическа формация "Национално единство" на Панайотис Лафазанис, често пък критикува премиера, определяйки действията му като предателство. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още