IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас се реши на експресни избори през септември*

Най-вероятната дата за вота е 20 септември, но тя ще бъде уточнена след среща на премиера с президента на Гърция

18:31 | 20.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще подаде оставката на кабинета още тази вечер и така страната върви към предсрочни експресни парламентарни избори още през септември, съобщи самият той по време на изявление по обществената телевизия ERT тази вечер.

Ципрас коментира продължилите с месеци преговори с кредиторите, "натиска, изнудването, ултиматумите", поставени пред правителството , които са създали безпрецедентна ситуация. "Европа също не е същата след тези шест месеца", каза той, цитиран от правителствената служба на Гърция.

Без споразумение обаче Гърция нямаше да оцелее, а сега има възможност икономиката да се върне към нормалността, допълни още той

Премиерът призна, че при встъпването в длъжност не е имал намерение да сключва споразумение с кредиторите, но то е било необходимо и е направил компромис в интерес на страната. 

В своето изявление Алексис Ципрас коментира, че мандатът, получен на 25 януари, е изчерпал своите възможности и се обръща отново към народа, който да реши кой да управлява страната, да продължи преговорите за дълговете и съживяването на икономиката. Той заяви, че борбата срещу корупцията, за справедливостта и срещу укриването на данъци трябва да продължи и поиска доверието на гърците, за да управлява отново. 

Най-вероятната дата за новите избори ще бъде 20 септември, но тя ще бъде уточнена след среща на премиера с президента Прокопис Павлопулос, пишат гръцките медии.

Ципрас ще настоява за бърза конституционна процедура с даването на мандатите на другите партии за съставянето на правителството. Според правителствени източници експресните избори са единственият начин да бъде гарантирано изпълнението на исканите от кредиторите реформи и за запазването на властта за СИРИЗА. На предсрочния вот Ципрас ще трябва да се бори за пълно мнозинство. 

"Политическият мандат от изборите на 25 януари се изчерпа и сега гръцкият народ трябва да каже своята дума", заяви той. Гърците трябва да решат дали ги е представил смело пред кредиторите, за да бъде преизбран.

В обръщението си по телевизията Ципрас защити преговорната тактика на своето правителство и заяви, че Гърция е получила най-доброто възможно споразумение за нейната тригодишна спасителна програма от другите страни от еврозоната на стойност 86 млрд. евро.

Служебният кабинет, който трябва да подготви страната за изборите, ще бъде оглавен от председателят на Върховния съд Василики Тану. Така Гърция ще има първия си премиер жена в историята си, посочва „Катимерини“.

За предсрочни избори в страната се говори от седмици, но слуховете от днес бяха свързани с провеждането на експресни избори през септември.

С хода си за бързи избори Ципрас избягва процедурата по искане на вот на доверие, както и други възможности, свързани с разпускане на парламента и насрочване на летни сесии за депутатите. Няма да се проведе и насроченият извънреден конгрес на СИРИЗА.

Алексис Ципрас реши кой вариант да избере след дълги разговори със свои сътрудници. Сигнал, че ще се стигне до предсрочни избори беше и спешното напускане на вътрешния министър на страната на събитие, с коментара, че има важна работа в столицата.

The Guardian допълва, че преди да напусне поста си Ципрас е осигурил първия транш по третата спасителна програма в размер на 26 млрд. евро (от общо 86 млрд. евро). За да изпълни всички изисквания обаче предстоят тежки реформи и приемането на спорни законопроекти. 

По-рано днес и финансовият министър Евклидис Цакалотос коментира, че ситуацията в Гърция е стабилна и не очаква политически сътресения. Той призова и гърците да върнат парите си в банките.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

* Актуализирано в 21:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Мавъра свърши своето дело, мавъра може да си върви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 8 години
ЦИПРАС ЗАГРОБИ ДЪРЖАВАТА СИ!"Ципрас е осигури първия транш по третата спасителна програма в размер на 26 млрд. евро"От тези 26 млрд. ? , 13 млрд са за КРЕДИТОРИТЕ , 10 млрд ? са за ЧАСТНИТЕ БАНКИ, и само 3 млрд. за ДЪРЖАВАТА!!ТОЗИ ДЪЛГ Е "ОМРАЗЕН" ЗАЩОТО С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА СЕ ПЛАЩАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЧАСТНИ БАНКИ, КОИТО СЕ ВОДЯТ "ГРЪЦКИ" НО ЧИИТО СОБСТВЕНИЦИ СА ЧУЖДЕНЦИ !!БРАВО ЦИПРАС, БРАВО ПРЕДАТЕЛ МРЪСЕН!ПРЕДАДЕ НАРОДА СИ , ПРЕДАДЕ И ДЪРЖАВАТА СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Направили са му предложение , на което да не може да откаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Колко ти платиха, за да клекнеш Ципрасеее?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още