IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият финансов министър призова гърците да върнат парите си в банките

Премиерът Алексис Ципрас започна серия от срещи, на които да реши какво ще е бъдещето на кабинета

15:34 | 20.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият финансов министър призова гърците да върнат парите си в банките

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос призова гърците да върнат парите си в банките. Ситуацията не е както по време на предсрочните парламентарни избори през лятото на 2012 година и няма да има политическа криза, категоричен беше той пред депутатите в гръцкия парламент, пише „Катимерини“.

Цакалотос посочи, че сега има окончателно подписано споразумение за трета стабилизационна програма за гръцката икономика, както и освободени парични средства в размер на 26 млрд. евро. 15 млрд. евро е буферът за банковата система, каза още финансовият министър.

Европейската комисия вече потвърди, че депозитите в гръцките банки няма да бъдат ползвани за осигуряване на средства за плана. Това изрично е записано в споразумението на Атина и кредиторите. Спестяванията на кипърците обаче бяха използвани за стабилизиране на банковата система.

Междувременно премиерът Алексис Ципрас води непрекъснати консултации от началото на деня със свои близки сътрудници и съпартийци, за да реши какъв ще бъде следващият му ход. Има вариант той да подаде оставката на кабинета още днес и да се върви към експресни избори още през септември. Тези слухове са подхранени от срещата на Ципрас с министъра на вътрешните работи, който отговаря за провеждането на вота, в сряда. 

В последните дни в южната ни съседка спекулациите по темата не спират и се лансират няколко версии - от експресни предсрочни избори до отлагането на вота и летни сесии на парламента.

Нито един от тези сценарии не беше потвърден или отхвърлен от правителството, а говорителят Олга Геровасили коментира, че решението ще бъде взето, след като бъде освободен първият транш по спасителната програма. 

От „Неа демократиа“ вече официално заявиха, че Ципрас поставя икономиката в критична ситуация с липсата на реакция по противоречивите сигнали, допълва Ta Nea. Опозиционната партия коментира, че премиерът поставя партийните дела над националните проблеми.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Европейската комисия вече потвърди, че депозитите в гръцките банки няма да бъдат ползвани за осигуряване на средства за плана"ЗАЩО ТОГАВА ДЕПОЗИТИТЕ СА БЛОКИРАНИ И ЩЕ ОСТАНАТ ТАКА ДОРИ СЛЕД НОВА ГОДИНА?!МЕТОДА НА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ С ПО 60 ? НА ДЕН ЕДВА ЛИ ЩЕ УСПОКОИ ВЛОЖИТЕЛИТЕ. Те искат да разполагат с парите си, а това няма как да стане защото банките превърнати във ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ са ИЗТОЧЕНИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ!!Къде прехвърлиха собствениците на гръцките банки активите им?!Със сигурност не в Русия или България както някои се опитват да внушат. Нема ЕЦБ не КОНТРОЛИРА и не знае за транзакциите на тези собственици?!ЗНАЯТ РАЗБИРА СЕ, НО СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ МЪЛЧАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още