IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент – петият елемент в гръцката програма?

Гърция направи плащането си към ЕЦБ и сега на ход е Алексис Ципрас и борбата му за оцеляване

10:27 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент може да стане поредната институция, ангажирана с третата спасителна програма за Гърция, коментират гръцките медии.

Вчера премиерът Алексис Ципрас е изпратил писмо до председателя на институцията Мартин Шулц с искане поредните мерки, поискани от кредиторите, да бъдат обсъждани и в Европейския парламент, а не „зад затворените врати на Еврогрупата“.

Ако това бъде прието, ще има коренна промяна по отношение на спасителните планове за Гърция. Досега те се приемаха от финансовите министри на еврозоната, а както смятат в правителството на СИРИЗА – често без коментари и дискусии от страна на гръцките власти.

Според Ципрас обсъждането им в парламента ще подобри прозрачността и ще възстанови демокрацията. Шулц е обещал да обсъди това искане с лидерите на политическите партии в ЕП веднага след края на лятната ваканция, съобщава гръцката телевизия Skai.

В момента четири институции са ангажирани със спасяването на икономиката на южната ни съседка – Европейската комисия, Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейския стабилизационен фонд.

Междувременно в Гърция се появиха разнопосочни сигнали относно бъдещето на кабинета на Алексис Ципрас. Снощи третата програма беше окончателно одобрена и днес Атина очаква първия транш от нея, с който да плати задължения към ЕЦБ, падежиращи днес. Рано тази сутрин това вече е факт и сега на ход са мерките, които премиерът ще вземе за своето политическо оцеляване.

В предишни изявления Ципрас коментираше, че ще изчака плащането към централната банка да бъде направено, а след това ще даде изявление за следващите си стъпки. Премиерът обаче няма официална изява от миналия петък, когато гръцкият парламент одобри споразумението с кредиторите.

Коментарите досега бяха, че съобщение ще има най-рано през следващата седмица. Сега обаче нарастват очакванията, че Ципрас ще подаде днес оставката на кабинета и без повече забавяния и процедури по искане на вот на доверие Гърция ще отиде на избори още през септември. Слуховете за това бяха подхранени от среща на премиера с министъра на вътрешните работи, провела се в сряда, пише „Катимерини“.

Преди дни пък нагласите бяха, че Алексис Ципрас ще забави изборите, за да приеме редица важни закони по време на летни сесии с избрани депутати.

Вчера стана ясно още и че пукнатините в СИРИЗА едва ли ще бъдат запушени – представителите на крайнолявото крило в коалицията бяха категорични, че свалят подкрепата си от кабинета и няма да го подкрепят при евентуален вот на доверие, подразнени от старта на приватизацията в страната. 

Експресни избори обаче са в техен ущърб, защото времето ще бъде кратко, за да се подготвят за вота. От фракцията вече коментираха, че правителството си търси извинение в техните действия, за да пристъпи към експресни избори. Европейският депутат на СИРИЗА Димитрис Пападимулис пък коментира, че оценка на разцеплението в коалицията ще бъде дадена на изборите. 

Случващото се в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още