IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ нов сценарий за предсрочните избори в Гърция?

Алексис Ципрас може да закрие парламента и да прокара спорни законопроекти по време на летни сесии с избрани депутати

20:31 | 18.08.15 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В понеделник нагласите сред представителите на политическия елит в Гърция бяха за експресни избори, които да се проведат само след броени седмици – в средата на септември.

Днес обаче Алексис Ципрас има нов сценарий за бъдещето на кабинета. Гръцкото издание Greek Reporter съобщава за вариант, при който премиерът на южната ни съседка да закрие парламента и да свиква летни парламентарни сесии, на които да бъдат гласувани нужните законодателни промени, свързани с третата спасителна програма за Гърция.

Този сценарий, както между другото и всички останали коментирани през последните дни възможности, не е получил официално потвърждение. Слуховете обаче сочат, че искането за закриване на парламента вече е изпратено до президента Прокопис Павлопулос и очаква неговия подпис. 

Говорителят на правителството все пак коментира, че първо ще бъде изчакано одобрението на плана от всички национални парламенти (сред които най-важното е в Германия, насрочено за сряда), както и получаването на първия транш по програмата, за да бъдат разплатени задължения с падеж през август и септември.

Едва след това премиерът ще свика заседание на правителството, за да бъдат обсъдени следващите стъпки. Самият Ципрас няма официална публична изява от края на миналата седмица.

Гърция трябва да плати 3,2 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 20 август.

Със затварянето на парламента правителството ще избегне гласуване на вот на доверие, защото премиерът вече е сигурен, че няма да го спечели, след като беше изоставен от част от депутатите, а опозицията категорично заяви, че няма да го подкрепи.

Експресни избори през септември, за което получава съвети премиерът, пък ще забавят изпълнението на реформите, обещани от Ципрас.

Гръцкото издание посочва, че за летните сесии на парламента премиерът ще може да посочи и депутатите, които да участват в заседанията и така да си осигури нужното мнозинство в парламента за приемането на законодателните промени. Летните сесии продължават по 15 дни и ще бъдат провеждани до октомври. В тях участват само 100 депутати, а не 300, какъвто е броят на местата в гръцкия парламент.

През октомври Ципрас разчита на първи позитивни доклади за изпълнението на реформите и на тяхната база да се опита да договори и облекчение на задълженията. На този етап Еврогрупата се противопоставя на такъв сценарий. Международният валутен фонд (МВФ) обаче настоява за „подсрижка” на задълженията.

С избори през октомври Ципрас ще се опита да запази, доколкото е възможно, и партията си СИРИЗА. Експресните избори не дават възможност за провеждането на извънредния конгрес на партията, на който могат да бъдат решени някои от сериозните проблеми между „другарите”.

Въпреки завоя, който направи Алексис Ципрас, той все още най-одобряваният политик в Гърция. Шансовете му отново да оглави правителство са големи, още повече, че името му досега не е замесено в никакви скандали, за разлика от предшествениците му.

Гърците пък уважават усилията му да намери начин за спасяването на икономиката на страната.

Ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Нищо няма да им опростят, ще си платят, разсрочено, за 50-60 год. , ще се приватизира и продава и те така...и пак са в кюпа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
j123
преди 8 години
Да. А ако им опростят (накъдето и вървят нещата) излиза, че ще си постигнат целта, защото ние ще им изплатим "подстрижката", която явно ще им бъде опростена. Все едно са помазан народ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Типично по гръцки - Избори - референдум - пак избори -шикалкавения и отлагане на проблемите с цел някои друг да им ги реши Но явно никои вече не иска да решава чуждите проблеми Всички си имат достатъчно свои проблеми Но гърците не могат да го разберат това Те продължават по същия начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още