IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предсрочните избори в Гърция - не дали, а кога

Правителство на малцинството едва ли ще свърши работа на Алексис Ципрас за прокарване на нужните реформи

10:31 | 17.08.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Политическата ситуация в южната ни съседка се усложнява и страната върви все по-явно към предсрочни парламентарни избори. В интервю за гръцката телевизия Skai енергийният министър Панайотис Скурлетис заяви, че след разцеплението в СИРИЗА е нужно правителството да поиска вот на доверие, пише Economic Times.

Това е първото ясно заявление на член на правителството в Гърция, че премиерът се готви да преброи отново подкрепата на депутатите в парламента. Опозиционните партии вече заявиха, че няма да да гласуват "за" кабинета, макар че досега дават „зелена светлина“ на водената от него политика.

Всъщност вотът на доверие е даже задължителен за правителството на Алексис Ципрас. При последното гласуване в пленарната зала в петък за споразумението с кредиторите за поредната спасителна програма премиерът изгуби подкрепата на депутатите от своята партия и в подкрепа на действията му гласуваха само 118 депутати от управляващата коалиция. 

Според парламентарните правила в Гърция едно правителство на малцинството има нужда от подкрепата на поне 2/5 от депутати от 300-местния парламент, за да оцелее при вот на недоверие.

Управление с правителство на малцинството обаче едва ли отговоря на нуждите на Ципрас. На няколко пъти той вече заяви, че първо ще договори третата спасителна програма за страната и тогава ще се заеме с вътрешната си опозиция. Всичко трябваше да бъде решено на извънреден конгрес на коалицията през септември. 

Сега третият пакет за Гърция е договорен с кредиторите и се очаква да бъде одобрен окончателно през тази седмица. Това означава обаче, че предстоят още много тежки реформи и законопроекти, а Ципрас не може да разчита винаги на опозицията, за да ги прокарва след денонощни дебати в парламента.

Предсрочни избори могат да дадат на лидера на СИРИЗА удобно мнозинство на базата на предварителните социологически проучвания, с което да лесно да прокарва нужните му закони.

Така че дилемата на Ципрас е не толкова дали, а кога да проведе изборите. Вот през септември (с коментирани вече дати 13 или 20 септември) ще означава, че правителството ще може да използва силната подкрепа на гърците.

Алексис Ципрас се приема в страната като борец за правата на страната, противопоставил се на политиката на Германия.  Още повече, че дори и канцлерът Ангела Меркел заговори за известно облекчаване на условията по заемите за Атина макар и по отношение на лихвените проценти и сроковоте за погасяване, а не за опрощаване, каквито искания има правителството на Ципрас, дошло на власт в началото на годината.

Опозицията вътре в СИРИЗА пък няма да има много време да се подготви за експресен вот през септември.

Избори през септември обаче ще означават и забавяне на реформите, което няма да се приеме добре от европейските кредитори.

При дата през октомври Ципрас ще се радва на силната европейска подкрепа и вероятно първите позитивни доклади от изпълнението на мерките по плана, но пък гърците ще усетят първите негативни ефекти от строгите реформи и ореола около лидера на СИРИЗА ще помръкне.

Има и вариант и със създаване на правителство на националното съгласие, за да се избегне и политическа окраска на проблемите в страната. Нагласите в момента обаче не подсказват, че такова обединение е възможно. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
И всичко това, докато Гърция е в ЕС, което съвсем не е гарантирано. Точно в това е и разковничето - ако гърция напусне германеца остава с пръст в уста или вади пушките. Ако дълговете на Гърция продължават да растат с тези темпове, обезпечавани с подобни "уговорки" то момента на напускането със сигурност ще настъпи преди въпросните 100-годишни концесии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
100 годишна концесия при максимално ниска цена си е почти приватизация Колкото и да го отричаш досега собственика е бил гръцката държава, сега немеца ще решава всичко друго освен какви данъци да плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Ще кажа, че си очевидно неграмотен - концесията не е приватизация, а това което аз съм написал е точно това което е. В гърция има концесии и обещания за бъдещето, но не и трансфер на собственост или иначе казано приватизация. Няма и да има, защото не са такива балъци като нас, а освен това дори и да се случи. Сигурността на собственост в гърция зависи пряко от НАТО и за да се пази илюзията, че то все още съществува в гърция ще се налеят още много милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Цитат от новините:"Гръцкото правителство разреши на германския гигант Fraport да вземе на концесия 14 регионални летища. Сделката е одобрена от гръцкото правителство днес сутринта, съобщи dpa.Очаква се договорът между държавата и инвеститора да донесе на бюджета 1,234 милиарда евро.Това е една от най-големите приватизационни сделки от началото на финансовата криза в Гърция преди повече от 5 години.Сред летищата, които Fraport ще получи, са тези в Миконос, Санторини, Скиатос, както и Родос, Корфу, Кос и Крета."-Та затова какво ще кажеш?Има още 100-тина апетитни гръцки актива, които в момента се разпределят кое на кога да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Защо пропускаш други важни подробности при излагането на тезата си? Или това не е пропуск, а нареждане на някой отгоре?Заради задействани клаузи по неизплатена вноска към МВФ гръцкия бюджет загуби печалбата от някои транзакции, например тези осъществявани през банкоматите, постъпления от лихви към гръцкия бюджет и др. под. Всъщност Варуфакис с приказките си как се опитал да хакне собственото си правителство потвърди точно това - има едни одитори и други официални лица, които заради глупостта на гръцките политици да не платят дължима вноска вече имат по-големи правомощия върху приходите и вземанията на гръцката държава от самото гръцко правителство.Това е истина, въпреки, че официално никой няма да я обяви, дори и Ципрас. Само на Варуфакис му дойде куража да я осветли и то не пряко а само индиректно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Всъщност би трябвало да си го разбрал след петъчното "няма реформи, плащайте"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
:-), Парите са евтини, реформите са политически скъпи. НАТО не може да си позволи нестабилност в гърция, затова ще им дадат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Иска ти се ама не е точно тъй.Ще изритат германците ама имат отчаяна нужда от парите им при това като заемни средства дори с много висока лихва. Това са противостоящи тези изключващи се една с друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Жестоко си се объркал. В Гърция няма приватизация - има един фонд, в който е собствеността и временно назначени германски управители на предприятия. Собствеността е гръцка, а управлението все още германско и германците ще бъдат моментално изритани ако се провалят реформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още