IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция – страна на парадоксите

Гърците теглят парите си от банките и изнасят бизнеса си в България, вместо да се възползват от предимствата на своята държава

18:05 | 16.08.15 г. 9
Гърция – страна на парадоксите

Гърция е страна на парадоксите, пише в свой коментар за изданието „Катимерини” председателят на Гръцкия финансов стабилизационен фонд Георгиос Михелис.

Според него страната е изправена пред хиляди проблеми – социални, икономически и структурни, но в същото време налице е и фактът, че още утре съживяването може да започне и то, с такава скорост, че да изненада всички скептици – и гърци, и чужденци.

Голяма част от проблемите гърците си ги създават сами, смята Михелис. Той припомня изтеглянето на депозитите от банките (от ноември 2014 година до юни 2015 година гърците изтеглиха повече от 30 млрд. евро - б. ред). Това обаче предизвика сериозна банкова криза и доведе до затварянето на банките в продължение на седмици.

И докато това е обяснимо - при тегленето на средствата от банките хората се притесниха, че техните депозити могат да се използват при план за спасяване на икономиката, подобни действия могат да се наблюдават и в други области. Сред тях са протекции при изсичането на гори, както и местенето на бизнеса в съседна България, смята финансистът. И това също води до проблеми за страната.

Други проблеми могат да бъдат открити в „паразитната” култура, създадена през последните десетилетия, както и други, предизвикани от свръхрегуацията и липсата на ефективност в работата на публичната администрация.

Работата във финансовия фонд и срещите с различни институции обаче са доказали на Михелис, че ако страната действително се възползва от своите предимства, още на следващия ден икономиката ще се обърне към растеж.

Географското положение, плодородна земя и природни ресурси могат да помогнат към постигането на дълготраен растеж и социално развитие, посочва още финансистът.

Развитието на кризата в южната ни съседка можте да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
edimi
преди 8 години
От правна гледна точка и регламент, въпроса беше риторичен :) Наясно съм как Гърция субсидира земеделска продукция при Износ и това добавено към условията, като разлика между Гърция и БГ, за които писах, пообезмислят напъни в БГ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Същото се отнася и за насАма както казва номер 5 мързела и тарикатлъка ни е в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
зависи къде е стопанството, а не къде си гражданин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 8 години
За това ли Гърция фалира през 20 г ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
driverf1
преди 8 години
"Географското положение, плодородна земя и природни ресурси могат да помогнат към постигането на дълготраен растеж и социално развитие, посочва още финансистът."Мързела им е дошъл в повече.....,мързела.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
edimi
преди 8 години
Два фактора влияят, върху ползването на плодородна земя. По-ниски средногодишни температури, от там по-малък възможен период за отглеждане на култури. При оранжерийно производство, същия фактор с по-високи разходи за отопление и растителна защита. Та доколко ще излиза ХисапЪт, И втори фактор разбира се еФтина ръка, но пък колко ли е останала. Но един въпрос в тази връзка е интересен, коИ субсидии биха ползвали земеделци от Гърция, гръцки или български?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
плодородна земя??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 5
Моабет да става
преди 8 години
Не знам какъв им е бизнеса, но не съм забелязъл нито един преместен при нас. Живея на юг и поне теоретично се предполага,че повечето ще предпочетат места които са близо до Гърция. Дано тепърва отворят нови бизнеси и при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 10
крас
преди 8 години
ЗАБАВНО ВНУШЕНИЕ. "Утре започва от днес" - ТАКА ПЕЕХА НАВРЕМЕТО *** ОБЛЪЧЕНИ ОТ СВЕТЛИНАТА НА ПРОЖЕКТОРА НА НАСРЕЩНО ДВИЖЕЩИЯТ СЕ ВЛАК.Вярата, че от утре в банките на Гърция ще потече рога на изобилието и капковото напояване с по 60 ? на ден ще бъде заменено с парични потоци даващи възможност на вложителите да изтеглят депозитите си са надежди говежди.ГРЪЦКИТЕ частни БАНКИ СА КАТО НАШАТА КТБ - каци без дъно.Те ще заработет СЛЕД КРАЯ НА ГОДИНАТА след като завърши одита на квесторите които естествено ще констатират това което бе констатирано в нашето КТБ.И В ГЪРЦИЯ КАКТО И У НАС ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТЕГЛИ ЗАЕМИ ЗА ДА ПЛАЩА ГРАБЕЖА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ.В Гърция размаха на грабежа на банките им е несъпоставим с този в КТБ.Да им е честит ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ с който ще платят този грабеж.МИСЛЕХ ГИ ЗА ТАРИКАТ НАРОД, А ТО СЕ ОКАЗА , ЧЕ СА ПО ГОЛЕМИ ОВЦЕ И ОТ НАС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още