IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас изгуби подкрепата на СИРИЗА в парламента*

Премиерът ще поиска вот на доверие в края на август, след като бъде извършено плащането на задълженията към ЕЦБ

11:24 | 14.08.15 г. 3
<p>
	Алексис Ципрас по време на пленарното заседание на гръцкия парламент. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас по време на пленарното заседание на гръцкия парламент. Снимка: Ройтерс

Правителството на Алексис Ципрас изгуби подкрепата на депутатите на СИРИЗА в гръцкия парламент. Това става ясно, след като бяха преброени гласовете от вота за споразумението на Атина с кредиторите, пише гръцкото издание „Катимерини”.

32-ма депутати от управляващата коалиция се обявиха против сключването на меморандума, 11 се въздържаха, а един отсъстваше. Така подкрепа за действията на Ципрас оказаха само 118 народни представители от управляващата партия.

Споразумението очаквано беше прокарано с гласовете на опозицията.

Ситуацията за Алексис Ципрас сега не е никак лесна. Правителствен източник обяви, че той ще поиска вот на доверие в края на август, след като премине плащането към Европейската централна банка (ЕЦБ). Падежът е на 20 август, а Атина трябва да преведе на институцията 3,2 млрд. евро.

Искането на вот на доверие не е непременно съврзано с нови избори. Ципрас може да опита да управлява с правителство на малцинството, за да не добавя и политически нюанс към тежката икономическа обстановка в страната. За целта обаче трябва да има подкрепата на поне 120 от народните представители, както е заложено в Конституцията на страната.

Досега правителството имаше комфортно мнозинство от 162-ма депутати – коалиция между СИРИЗА и ANEL. В последните дни обаче крайнолявото крило в управляващата партия се обърна срещу Алексис Ципрас.

Премиерът направи опит да спре вътрешнопартийните войни с насрочването на извънреден конгрес през септември.

Може да се окаже обаче, че страната върви към извънредни избори през септември. Дискутираните дати в кулаарите на гръцкия парламент са 13 или 20 септември.

Популярността на Алексис Ципрас в момента е голяма - малко над 60% от гърците подкрепят действията на премиера, което го прави най-одобрявания политик в Гърция. С провеждане на нови избори вероятно той ще може да консумира тази своя популярност и отново да оглави страната, но този път подкрепен от верни депутати в парламента. 

Опозиционерът му Панайотис Лафазанис, лидер на крайнолявото крило в СИРИЗА, обаче вчера даде заявка за ново движиение, което да обедини всички, които не подкрепят подписването на третата спасителна програма за Гърция. 

Междувременно опозиционната консервативна партия “Нова демокрация” обяви, че няма да подкрепи правителството на Ципрас при вота на доверие, съобщава Ройтерс.

"Нова демокрация” да даде вот на доверие на правителството? Няма как да стане", каза депутатът Макис Воридис, след като парламентът ратифицира третата спасителна програма, договорена с международните кредитори.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
arraraeric
преди 8 години
AAA Replica Montblanc :language:&nbsp;&nbsp;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
arraraeric
преди 8 години
hermes bags onlinereplica hermes bagshermes bagshermes handbag outlet, hermesbagsus.comlanguage:&nbsp;&nbsp;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
крас
преди 8 години
Нека им отпуснат първия транш от третия пакет, пък после да видим какво ще правят банките с него.Ще го опукат с подставените си фирми така както собственците на КТБ направиха с финансовата пирамида която управляваха.НЕ Е ЛИ ТОВА "ОМРАЗЕН ДЪЛГ" И ЗАЩО ГРЪЦКИЯ НАРОД /респективно българския/ ЩЕ ПЛАЩА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЕДНИ ИЗТОЧЕНИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ НАРЕЧЕНИ БАНКИ?!Ами да ФАЛИРАТ!Кой е виновен за това - народа и държавата ли или вложителите, които са имали неблагоразумието да си вкарат в тях спестяванията?!Всеки е длъжен да поема риска на управление на собствените ди пари, а не държавата вместо ЕЦБ да регулира отношения и да носи отговорности по които не е страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
Jorkata
преди 8 години
Май безредиците в Гърция ще започнат по-рано от очакваното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Батя
преди 8 години
Много подвеждащо заглавие! Сякаш всичките му депутати са против!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още