IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент очаквано даде "зелена светлина" на сделката с кредиторите

Дебатите продължиха 12 часа, а по-късно днес ще има и извънредна среща на Еврогрупата, на която ще се разгледа споразумението за нова спасителна програма

10:15 | 14.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След 12-часови дебати гръцкият парламент даде очаквана „зелена светлина” за споразумението на страната с европейските кредитори. Срещу обещания за строги реформи Гърция ще получи 86 млрд. евро през следващите три години. 

За споразумението гласуваха 222 депутати, 64 бяха против, имаше и 11 въздържали се. 

Споразумението получи остри критики както от страна на опозицията, така и от депутати от управляващата коалиция. Опозиционните партии обаче дадоха своя глас „за”, коментирайки че то ще запази европейското бъдеще на Гърция.

Трудно постигнатата победа обаче поставя премиера Алексис Ципрас в изключително трудно положение след като депутати от Сириза не подкрепиха постигнатите договорки. Коалицията е пред разцепление – вчера Панайотис Лафазанис – лидер на лявото крило в управляващата партия, анонсира създаването на ново движение и призова всички, които са против меморандума да се присъедини към нея.

Правителството за първи път отговоря явно на тази атака и коментира късно снощи, че Лафазанис е избрал пътя на разделението от Сириза, пише гръцкото издание „Катимерини”.  В местните медии се появиха и слухове, че Ципрас ще поиска вот на недоверие срещу председателя на парламента Зои Константинопулу след като мине гласуването на споразумението.

По-рано, в началото на извънредното заседание на парламента, започнало в 2 часа тази нощ, Констнатопулу обяви споразумението като противоконституционно и се опита всячески да забави гласуването в пленарната зала.

"Не съжалявам, че избрах компромиса", коментира пред депутатите в своята реч премиерът на страната. Той посочи, че изборът му е бил дали Гърция да остане в еврозоната, или да подпише споразумението с тежки условия.

„Днес приключва първият цикъл на тежкия, болезнен процес, започнал още на 25 януари със съставянето на това правителство”, коментира Ципрас и допълни, че политическата и икономическата обстановка е съвсем различна и дава възможност да бъде планиран утрешния ден. 

Той отново направи преглед на водените преговори през месеците, за да докаже, че това е единствената алтернатива за страната на този етап. Връщането към драхмата никога не е било в плановете на СИРИЗА, припомни Ципрас.

След неговото изказване думата взе бившият финансов министър Янис Варуфакис, който коментира, че би напуснал поста си на депутат в парламента, ако това бъде поискано от Ципрас. Варуфакис гласува против споразумението с кредиторите. 

По-късно днес ще има още едно извънредно заседание – този път на финансовите министри от еврозоната. На него ще бъдат обсъдени постигнатите технически детайли по споразумението на Гърция с кредиторите. Заседанието е насрочено за 15 часа (16 часа българско време). Коментарите в ЕК вчера бяха, че Еврогрупата ще анализира и план за втори мостови заем за Атина, срещу който обаче гръцките власти се противопоставят яростно.

Плановете на кабинета на Ципрас са да получи първи транш по споразумението до 20 август, когато трябва да бъдат платени 3,2 млрд. евро задължения към Европейската централна банка (ЕЦБ). Общата стойност на транша се очаква да бъде 25 млрд. евро, с които Гърция да погаси първо мостовия заем от юли, чийто размер беше 7,6 млрд. евро, както и плащания към МВФ през септември за 1,6 млрд. евро. 3 млрд. евро ще бъдат насочени за покриване на разходи на централната власт. 

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ДО 3novus ordo seclorum е надписа на еднодоларовата банкнота. Въвеждането на нов световен ред от тези които държат печатницата за долари е цел която съвпада с твоите разбирания, но не и с моите и с тези на милиони хора.Да налагаш волята си над света и да лишаваш човечеството от свобода е поведение или на БОГОВЕ, или на комплексирани *** като тези с еднодоларовата банкнота!ТЕ НЯМАТ БЪДЕЩЕ и ще си отидат ЗАЕДНО С ДОЛАРА СИ! Тяхната присъда вече е четена!Отиват си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Някой вярва ли на обещанията на гърците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Моля ? и как точно ще стане като Исландия номера, че лозунги лесно се пишат, ама сподели и детайлите с нас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
"Срещу ОБЕЩАНИЯ за строги реформи Гърция ще получи 86 млрд. евро през следващите три години"====Личното ми мнение е, че гърците постигнаха това, което искаха още от началото през януари. Кой си мислеше тогава, че те ще получат още една трета програма за цели три години за 86М ?. Тогава дори разговори за друга програма бяха тема табу. Говореше се и за 30М ? евентуална помощ. А обещанията на гърците са обещанията, давани вече за трети път. Е все някога ще трябва да ги изпълнят. Мисля, че и на тях им е ясно и те просто искаха да ги изтъргуват по най-добрия начин. И го направиха. А за големият неплатим дълг, който ще плащат следващте 50-100 години - е много неща могат да се случат за това време. Достатъчно е да погледнем назад за последните 50 години.Да, изглежда сериала ще приключи с Happy End за гърците, макар и да се опитват да ни убедят в противното. Остава да видим германците какво ще кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Алтернативата е Исландия, ама за нея и за нейната ситуация никой нищо не пише... човек ще каже, че има забрана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 8 години
а ква беше алтернативата ? може би да се изолират от света и да рупат камъни и маслини доволни че са суверенна държава ?моля ти се телепортирай се обратно в 21 век, където има около 3 суверенни държави, останалите са васали на парите... въпреки че кому са нужни суверенни държави в днешно време ? .. не ли е добре целия свят да стане една държава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Напазарен парламент и министър председател. Предадоха и ПРОДАДОХА народа и държавата си. ПРЕДСТОИ ИМ ТАКАВА ПРИВАТИЗАЦИЯ ПРЕД КОЯТО НАШАТА БЛЕДНЕЕ.Не съм очаквал такова предателство от ЦИПРАС и партията му.За съжаление е трудно да се устои на изкушението на парите!ТЯХ ГИ НАПАЗАРИХА КАТО ***.ПРОДАДОХА СЕ ЗА 30 СРЕБЪРНИКА!ОТВРАТИТЕЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 8 години
"Споразумението получи остри критики както от страна на опозицията, така и от депутати от управляващата коалиция. Опозиционните партии обаче дадоха своя глас за, коментирайки че то ще запази европейското бъдеще на Гърция." Хем остро го критикуват, хем го гласуват щото видиш ли това щяло да запази бъдещето им .... само аз ли виждам противоречието на популизма ?като го критикувате и си мислите че е лошо за вас, щого гласувате бе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още