IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността за графика на лихвените понижения тласна надолу европейските борси

Швейцарската компания за луксозни стоки Richemont отбеляза най-добрия си ден от три месеца насам

20:24 | 17.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад в петък, тъй като инвеститорите станаха по-предпазливи след изказване на централен банкер за перспективите пред паричната политика, а Richemont отбеляза най-добрия си ден от над три месеца насам, след като съобщи за промени в ръководството си, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,1%, а чувствителният към лихвите сектор на недвижимите имоти, беше сред най-слабо представилите се, притиснат от по-високата доходност по облигациите на страни от еврозоната.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,22% до 8420,26 пункта. Германският DAX отписа 0,18% до равнище от 18 704,42 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,26% и завърши деня на ниво от 8167,5 пункта.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел настоя за предпазливост относно още понижения на лихвите след вероятно първо понижение през юни. Изказването ѝ предизвика несигурност около перспективите за намаляване на лихвите занапред.

На корпоративния фронт окончателните данни за инфлацията в еврозоната потвърдиха предходен доклад, който показа ръст на цените от 2,4% на годишна база през април. Ръководителите на ЕЦБ не са дали яснота относно перспективите за понижения на лихвите след юни, а представителите на Федералния резерв не са променили открито мнението си за графика на намаляване на лихвените проценти въпреки окуражителните данни за икономиката на САЩ през последно време.

Stoxx 600 успя да запише втори пореден седмичен ръст, след като се повишаваше в девет поредни сесии до сряда. Силният сезон на отчетите даде нов тласък на преобладаващо оптимистичните нагласи на инвеститорите.

По данни на LSEG от 239 компании в Stoxx 600, които са обявили отчетите си за тримесечието към вторник, над 60% са надминали очакванията на анализаторите, което е над средното равнище от 54%.

На корпоративния фронт книжата на Azelis поевтиняха с 13% и компанията записа най-лошия си ден в историята, след като големите акционери EQT Partners и PSP Investments продадоха акции в производителя на химикали.

Цената на акциите на Nibe спадна с 11,9% и компанията се озова на дъното на Stoxx 600, след като Citigroup понижи рейтинга на шведския производител на термопомпи от „купувай“ на „неутрален“.

На обратния полюс основният борсов индекс в Швейцария се представи най-силно в Европа, подкрепен от ръста в цената на акциите на Richemont, след като компанията за луксозни стоки обяви „успокояващо устойчиви“, както ги определиха анализатори на Jefferies, резултати за четвъртото тримесечие. Компанията определи Никълъс Бос за главен изпълнителен директор. По-широкият сектор на луксозните стоки отбеляза ръст от 1%.

Книжата на Lagercrantz Group поскъпнаха с 5,3% и тя оглави Stoxx 600, след като обяви резултатите си за четвъртото тримесечие, а цената на акциите на H&M се повиши с 3,4 на сто, след като RBC актуализира рейтинга си на компанията за търговия с дрехи от sector perform на outperform.

Цената на акциите на френската презастрахователна компания Scor се понижи с 6%, след като резултатите ѝ за първото тримесечие не отговориха на очакванията.

Инвеститорите са в очакване и на прегледа на Fitch на кредитния рейтинг на Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още