IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент трябва да гласува за новата спасителна програма рано в петък

Агенцията за приватизация обяви крайните срокове за подаване на оферти в търговете за двете най-големи пристанища в страната и за държавните железници

21:18 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият парламент трябва да гласува за новата спасителна програма рано в петък

Гръцкият парламент се очаква да гласува по споразумението с международните кредитори за трета спасителна програма в размер на 85 млрд. евро в ранните часове на утрешния ден, съобщава агенция АР, цитирана от БТА.

Тази вечер пред сградата на парламента, където текат дебатите по новото споразумение, се провеждат демонстрации срещу мерките за икономии.

По-рано днес финансовата комисия на гръцкия парламент одобри новата спасителна програма и свързаните с нея изисквания за икономии. Гласуването на споразумението с кредиторите се очакваше днес, но председателката на парламента Зои Констандопулу отложи дебатите във финансовата комисия от сряда за четвъртък сутринта, което забави дебатите и гласуването от целия парламент. АР отбелязва, че разискванията в комисията са продължили 9 часа.

С оглед на насрочената за утре в Брюксел среща на министрите от еврозоната, които трябва да дадат зелена светлина на споразумението, гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос предупреди членовете на парламента да не бавят гласуването.

Множество депутати от управляващата партия СИРИЗА обаче обявиха, че възнамеряват да гласуват против. Въпреки това прогнозите са, че вотът ще бъде положителен, тъй като водещите опозиционни партии сигнализираха, че ще подкрепят програмата.

Членовете на гръцкото правителство смятат, че ще бъдат свикани предсрочни избори, ако подкрепата за споразумението в 300-местния гръцки парламент е по-малко от 120 гласа.

Управляващата коалиция разполага със 162 места в парламента, които са достатъчни за комфортно мнозинство. Но предишните две гласувания по мерки за икономии и реформи получиха подкрепата на по-малко от 151 депутати от коалицията. При едното гласуване подкрепата сред депутатите от управлението падна на 123 гласа, припомня ДПА.

И в двата случая гласовете на опозицията помогнаха за приемането на законопроектите, както се очаква да стане и в петък, отбелязва агенцията.

Администрацията на Алексис Ципрас може да остане на власт като правителство на малцинството, докато се ползва с подкрепата на други партии, но съгласно конституцията едно правителство на малцинството трябва да разполага с най-малко две пети от местата в парламента, или 120 депутати.

Освен гръцкият законодателен орган парламентите и на други страни от еврозоната трябва да гласуват спасителната програма, от която Гърция спешно се нуждае, за да изплати на 20 август 3,2 млрд. евро дълг към Европейската централна банка.

Финландия е готова да окаже подкрепа. Това стана ясно от думите на финландския министър на финансите Александер Стуб. Той съобщи, че Голямата комисия на финландския парламент е дала на правителството мандат да подкрепи програмата.

„Финландската страна ще направи всичко възможно, за да привлече Международния валутен фонд към участие в процеса“, допълни министърът.

По-рано тази седмица Стуб посочи, че Финландия е готова за два варианта на развитие на ситуацията около Гърция - постигане на споразумение през август, при което няма да е необходимо междинно финансиране, и нужда от мостово финансиране.

Общото мнение сред държавите членки на еврозоната е, че трябва да се сключи финална сделка, а не да бъде предоставян втори мостов кредит.

Освен това Агенцията за приватизация на Гърция обяви днес крайните срокове за подаване на оферти в търговете за двете най-големи пристанища в страната и за държавните железници, които Атина се съгласи да продаде като част от преговорите за нова тригодишна кредитна програма от международните кредитори, предава Ройтерс.

Постъпленията от приватизацията, изключвайки банковите акции, се очаква да достигнат 6,4 млрд. евро в периода от 2015 до 2017 г., според условията за кредита.

Агенцията за приватизация определи октомври за краен срок за внасянето на обвързващи оферти за пристанище Пирея, декември - за държавните железници TRAINOSE, и февруари 2016 г. за пристанище Солун.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още