IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изненадва с по-голям бюджетен излишък от очакваното в края на юли

През второто тримесечие БВП на южната ни съседка се увеличава с 1,4% на годишна база

12:58 | 13.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция изненадва с по-голям бюджетен излишък от очакваното в края на юли

През първите седем месеца на годината бюджетният излишък на Гърция е по-голям от очакваното – 3,53 млрд. евро, спрямо прогнозираните от правителството 2,98 млрд. евро, съобщава Reuters. Причината за това се обяснява с по-малките разходи, които е направил кабинетът. Приходите в бюджета обаче също намаляват.

Агенция Nasdaq допълва, че приходите в бюджета през периода са 26,7 млрд. евро, спрямо очакваните 30,8 млрд. евро. Само през юли обаче, когато правителството обяви капиталовия контрол, за да защити банковата система, те са с 40% по-малко. 

Разходите от бюджета в месеците между януари и юли са в размер на 27,7 млрд. евро. Плановете на централната власт в страната са били за този период да бъдат похарчени 32,2 млрд. евро.

Въпреки излишъка очакванията са, че до края на годината нещата ще се влошават и правителството и кредиторите вече промениха бюджетната прогноза за 2015 година - до дефицит в рамките на 0,25% от БВП, вместо досегашните 1% излишък. 

В отчета на финансовото министерство за първите седем месеца на годината не са включени показатели, за които следят международните кредитори на Гърция. В бюджета се отчитат само операциите на централната власт, но не и на местните власти, през които всъщност се извършват социалните плащания, както и част от разходите за отбрана. 

Междувременно предварителните сезонно изгладени данни, публикувани на сайта на Elstat, показват и ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,4% на годишна база и от 0,8% спрямо първите три месеца на 2015 година. Официалните данни ще бъдат готови на 28 август, допълват от статистическата служба. 

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
истина ли е, или е поредният гръцки фалшификат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
И пак стъкмистика: "имаме излишък, ама не сме включили, това, онова, третото и онова четвъртото... вервайте ни..."Тия с лъжи и измами влязоха в ЕС и пак така си продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
toto
преди 8 години
Ето - накараха ги да плащат с карти и половината икономика излезе на светло :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още