IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Няма да работя със старата политическа система

Боричканията в СИРИЗА обаче могат да объркат плановете на премиера в оставка

17:59 | 24.08.15 г.
Ципрас: Няма да работя със старата политическа система

СИРИЗА ще работи за ясен четиригодишен управленски мандат, коментира по време на заседание на политическия секретариат на партията лидерът й Алексис Ципрас относно възможностите за търсене на партньори в управлението след изборите, пише „Катимерини“.

Той допълни още, че няма да работи със „системните сили от старата политическа система“. 

Партията ще изработи лява програма за управление, която да се противопостави на неолибералната Европа, но и да върне "доверието на света, за да бъде изпълнена програмата за прогресивни промени", които да освободят Гърция, посочва "Етнос". 

Пред своите съпартийци Ципрас отбеляза още и че е оставил в ръцете на народа да реши дали правителството е провело правилна политика при преговорите с кредиторите, както и кой да води преговорите с кредиторите оттук нататък, защото предстои важната битка за облекчаване на задълженията. 

Заседанието обаче беше белязано и от оставката на секретаря на партията Тасос Коронокис, който не е съгласен с тактиката на председателя да не се проведе извънредният конгрес на партията преди предсрочния вот. Той обаче остава в партията. 

Това е поредният епизод от разцеплението в СИРИЗА, след като Панайотис Лафазанис отдели 25-ма депутати от партията и в момента е третата политическа сила в гръцкия парламент. Като такава той получи и проучвателен мандат за съставяне на правителство. Лафазанис беше категоричен, че в тези три дни ще покаже, че страната има нужда от правителство, което да застане срещу ограниченията, налагани от кредиторите.

Боричканията в СИРИЗА реално могат да объркат плановете на премиера в оставка да управлява самостоятелно след експресния предизборен вот през септември.

Според социологически проучвания, направени в края на юли, Ципрас е най-одобряваният политик в страната, а партията му е първата политическа сила, но процентите не са достатъчни за самостоятелен кабинет.

Не е ясно какъв ще бъде резултатът за проекта на Лафазанис и именно той може сериозно да промени политическата картина в страната. Така, дори и първа политическа сила, СИРИЗА може и да не открие достатъчно съюзници, за да поеме отново управлението на Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още