IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият „спасител“ на Гърция

40-годишният Алексис Ципрас е красноречив, приятелски настроен, общителен, но и хаплив

10:18 | 26.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	40-годишният Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

40-годишният Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Отворена яка на ризата, чаровна усмивка. Алексис Ципрас никога не носи вратовръзки. Той обещава да започне да го прави, когато договори подстригване на дълга на родината си, казва 40-годишният политик. Всеки, които среща председателя на гръцката лява партия СИРИЗА, има малко основания да не го хареса. Ципрас е красноречив, приятелски настроен, общителен и се смее много. На изглеждащия като тийнейджър политик в Гърция се възлагат големи надежди, пише в свой анализ DPA.

Много гърци, които са загубили работата си и се притесняват за бъдещето на децата си, се надяват сега да се стигне до реални подобрения в ежедневието им. Ципрас познава тези очаквания. „Надеждата  идва" повтаря своята мантра "O Alexis" (Алексисът), както го наричат последователите му. А 40-годишният има сериозни цели за Гърция: той иска да изгради единен съюз срещу Германия. Във вижданията му португалците, италианците, французите и гърците трябва да се издигнат и да се борят срещу строгостта на Берлин. 



В родината си през последните години Ципрас вече е постигнал политически успехи. Под неговото ръководство Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) отчете грандиозно увеличение на подкрепата си - от 4,6% през 2009 г. до 26,9% 2012 г. Политическата звезда Ципрас има много лица. В началото, при първите години на неговото председателство на СИРИЗА, той, подобно на комунистите, настояваше за национализация на средствата за производство в страната.

Напоследък Ципрас копира лидера на гръцките социалисти Андреас Папандреу в ранните му години. Най-сетне народът ще дойде на власт, заедно с него и неговото ляво правителство, обеща Ципрас, подобно на Папандреу преди 35 години. Когато Ципрас говори за платформата по време на предизборната си кампания, тя е като една голяма прегръдка за неговите последователи.

Защото с нея той обхваща както старата генерация на левицата, така и комунистите - всички, които от десетилетия чакат социалистическата революция и са били постоянно разочаровани. В същото време той заговаря и по-младото поколение. Крайно време е да се сложи край на съвместното консумиране на властта от консерватори и социалисти, които управляват Гърция от 1974 г., казва Ципрас.

Ципрас e роден в Атина на 28 юли 1974 г., само три дни след падането на хунтата. Семейството му от средната класа в продължение на дълги години страни от политиката. Бащата е дребен строителен предприемач, а интересите на младия Ципрас са доминирани от близостта на къщата му до стадиона на “Панатинайкос”. И до днес той е верен фен на отбора.

Едва на 16 години започва живота си на протестиращ  - в началото на 1990 г. повежда ученическите бунтове срещу непопулярна по онова време образователна реформа на дясното правителство. Заради бунта в обществените училища не се провеждат занятия в продължение на седмици. С ораторския си талант Ципрас прави силно впечатление в средата на левицата. “Той е спокоен, интелигентен, ври и кипи в онова, което прави. Същевременно умее да намери баланса между стотици деца, които не бяха съвсем сигурни срещу какво се бунтуват”, спомня си негов съученик пред BBC.

Политическата си кариера Ципрас започва през 1990 г. като лидер на студентските протести. Той бързо се изкачва до върха на "Еврокомунистите" в Гърция – едно по онова време силно преди всичко в южната част на Европа движение за реформи, което се вдъхновява от новатора на Италианската комунистическа партия Енрико Берлингуер.
Докато навлиза в политиката, Алексис се влюбва в Бети Базиана, която става жената на живота му. Двамата стават членове на Гръцката комунистическа младеж. Днес те имат две деца, по-малкото от които Ципрас кръсти Орфей-Ернесто в чест на Ернесто Че Гевара.

През 1999 г. 25-годишният тогава Ципрас става секретар на младежката организация на лявата СИНАСПИСМОС (първообраза на СИРИЗА), а шест години по-късно стана лицето на новата коалиция СИРИЗА в кметските избори в столицата, като спечели над 10%. Тогава той кръстосва улиците на Атина с колело, а в Гърция го наричат „Секси Алекси“.

През 2008 г. със 70% подкрепа оглавява СИРИЗА и става най-младият лидер на парламентарно представена политическа формация в цялата история на Гърция. Тогава е на 33 годни. По време на парламентарните избори през 2012 г. под неговото ръководство СИРИЗА постигна сензационен резултат от 27%, което го превърна и в световна политическа звезда.

Когато през 2013 г. е номиниран от Европейската левица за водещ кандидат за европейските избори през 2014 г., а с това и за един от кандидатите за президент на Европейската комисия, той говореше само на родния си език по време на директните дебати в Брюксел между претендентите за поста. По време на препитването на всички топ кандидати в Брюксел той, за разлика от германския кандидат, социалдемократът Мартин Шулц и Ска Келер от Зелените, говори на родния си език. Коментаторите в Гърция се подиграваха тогава: „Очевидно е, че младият Ципрас не е имал време за уроци по английски език, след като винаги е бягал от училище, за да протестира". Ципрас обаче получава най-много туитове с одобрение.

Понякога обаче Ципрас може да бъде и саркастичен. Подигравателно той говори за председателите на гръцките традиционни партии Андонис Самарас (консерваторите) и Евангелос Венизелос (социалистите). За него те са "политически предатели" и "Меркелисти" - хора, които не могат да се противопоставят с нищо на германския канцлер Ангела Меркел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 2
azazaz
преди 9 години
Като получаваха финансови стимулации от Германия обаче не се бореха ''срещу строгостта на Берлин''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още