IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите сили в Гърция започват да се изравняват

СИРИЗА и "Неа демократиа" имат почти равни резултати в последните социологически проучвания

20:02 | 25.08.15 г. 3
Политическите сили в Гърция започват да се изравняват

Първото социологическо проучване в Гърция след като правителството подаде оставка сочат значителна промяна в политическия пейзаж спрямо месец по-рано. Силите се изравняват и в следващият парламент ще има две водещи партии – СИРИЗА и „Неа демократиа”, които ще имат почти равен брой гласове, сочи проучване, цитирано от гръцкото издание „Етнос”.

Според тях, ако изборите бъдат проведени през следващата неделя, управляващата допреди дни СИРИЗА отново ще е първа политическа сила, но вече с едва 24%, което е сериозен спад от януари, когато партията спечели над 36% от гласовете на гърците.

Увеличава се резултатът за „Неа демократия” – до 22%, а третата политическа сила ще е „Златна зора” с 6%. „Потами”, сочена за един от възможните съюзници на Алексис Ципрас след изборите, ще събере 5,5% от гласовете на гърците, а комунистическата партия ККЕ – 4,5%.

Резултат от 4,5% ще получат и отцепниците от СИРИЗА – „Народно единство”. Този резултат означава, че Панайотис Лафазанис ще успее да вкара депутати в парламента. В парламента ще влязат още и ПАСОК, а на кантар са ANEL, които участват в управляващата коалиция в момента.

Изборната кампания в Гърция още не е започнала – в момента тече процедурата по проучване на възможностите за съставяне на правителство от опозицията. Досега „Неа демократиа” не успя да намери съюзници, за да предложи кабинет. Възможността проучва Панайотис Лафазанис.

При обявяване на старта на предизборната кампания партиите ще се борят за гласовете на 15% от гръцките избиратели, които още не са решили на кого да дадат гласа си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
serafima
преди 8 години
Не зная защо, но сякаш хората са получили амнезия за това предишните преди на СИРИЗА правителства защо с нищо не подобриха положението в Гърция, дори обратното. Но СИРИЗА много ги нервеше европейците. Хубаво, сега секси Алекси сдаде властта и новите демократи имат пълната сила да се развихрят. Но безчестието толкова далече е отишло, че заинтересованите пак ще се правят, че не забелязват безсилието нито на Неа демократия, нито на ПАСОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още