IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА в търсене на своята нова идентичност

Социологическите проучвания показват сериозен отлив на симпатизанти, но пък партията май ще се окаже една от малкото с ясна програма за управление

11:12 | 31.08.15 г. 4
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Парадоксално или не, популистката СИРИЗА може би ще се окаже една от малкото водещи коалиции в Гърция, която ще се яви на експресните избори на 20 септември с обновена програма за управление, изработена след дълги срещи по време на националната конференция на партията, провела се през уикенда.

Разбира се, доскоро управляващите нямат какво толкова да обещаят – те ще изпълняват договореното в третата програма за спасение на страната, макар и с преговори за облекчаване на условията, ще се борят срещу корупцията и укриването на данъци, или най-общо казано „със старата система“, с която лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас не иска да има нищо общо.

Така бившата бунтарска партия започва да търси своето ново място в политическата система на Гърция. Проучванията показват, че губи привърженици – особено болезнено е по отношение на младите хора, на възраст между 18 и 36 години. Именно за тях кризата в страната е най-тежка и те се надяваха на промяна. Статистиката показва, че над 50% от младите гърци в страната нямат работа и част от тях вече избират пътя на Запад в търсене на реализация.

За Ципрас въпросът сега е дали ще успее да привлече нови симпатизанти. Първите проучвания показват изравняващи се сили между двете водещи сили СИРИЗА и „Неа демократиа“, но и голям брой на колебаещи се как да гласуват. Резултатите сочат и разочарованието на гърците от подалия оставка Ципрас, обвиняващи го, че прибавя и политическа нестабилност към кризата в страната, което коства част от ореола на бившия премиер.

И точно на това залагат засега опонентите на СИРИЗА. Лидерите в досегашната опозиция - „Неа демократиа“ Евангелос Меймаракис и на „Потами“ Ставрос Теодоракис, директно обвиниха Алексис Ципрас във високомерие, защото във важен за страната момент отказва да участва в правителство на националното съгласие или друг вид коалиция след изборите.

Реално на този етап повечето партии в Гърция всъщност нямат някаква изготвена програма за управление след изборите и слоганът им ще е "срещу СИРИЗА". Те сочат и реалната липса на реформи в последните седем месеца, в които управляваше партията.

Бившето крайноляво крило в партията, от което беше сформирано „Национално единство“ на Панайотис Лафазанис е особено силно в тази област. От партията обвиняват Алексис Ципрас, че е подписал ново споразумение и така е поставил страната в още по-тежка ситуация. Тяхното решение на проблема е изход от еврозоната и връщане на драхмата.

Но дори и сформирано само преди дни, в новото движение вече се появиха пукнатини – един от основателите Спирос Цацис се оттегли, коментирайки, че „Национално единство“ е „карикатура на СИРИЗА“ и липсва фокус върху програма, с какви хора ще се работи и какви съюзи ще бъдат правени, пише гръцкото издание Tribune.

В изказване пред своите съпартийци пък Алексис Ципрас коментира, че „Национално единство“ е обявило война на левите и допълни, че тя ще остане едностранна, защото СИРИЗА обръща гръб на противопоставянето.

В следващите 20 дни (предизборната кампания е изключително кратка) ще стане ясно дали Алексис Ципрас ще успее отново да спечели сърцата на гърците, преди да започнат да се усещат тежките обещания на правителството пред Брюксел. Очакват се и интересни дебати между Меймаракис и Ципрас, за които има само съгласие от двете страни, но не и насрочена дата. 

А пък бъдещето на СИРИЗА е тясно обвързано и с реалното изпълнение на обещанията. 

Ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Така е , рептилиите му намериха цаката и на тоя младеж...язък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
***, менте - излъга 62% от гърците! Махай червеният фон зад гърба си, и слагай "пирамидата с окото"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Програмата за управление се състои в една тока:1. Обещаваме ВСИЧКО, без да изпълняваме НИЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още