IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предсрочният вот в Гърция ще e на 20 септември

Последните проучвания покаpват сериозен спад в резултатите и на СИРИЗА, и на "Неа демократиа" спрямо изборите през януари

16:38 | 28.08.15 г.
Предсрочният вот в Гърция ще e на 20 септември

Настояването за експрeсни избори от страна на подалия оставка Алексис Ципрас беше чуто от президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Днес той подписа указ, с който обяви дата за изборите – 20 септември, а не както искаше опозицията – 27 септември.

При това положение гръцкият парламент ще бъде свикан отново на 1 октомври, пишат „Катимерини” и AFP.

С това решение официално беше даден стартът и на предизборната кампания в Гърция. Тя ще бъде изключително кратка, а проучванията показват, че партиите могат да се борят да спечелят доверието на 25% от гласоподавателите, които още не са решили за кого да гласуват.

Проучванията показват сериозен спад в резултатите и на СИРИЗА, и на "Неа Демократиа", които обаче отново ще бъдат двете водещи партии в парламента. 

По-рано днес от СИРИЗА разпространиха изявление на бившия вече премиер на страната – Алексис Ципрас, който заяви, че страната не може и няма да се връща назад, а пътят е само напред, пише "Етнос".

Неговият основен опонент Евангелос Меймаракис, временен лидер на „Неа демократиа”, пък беше категоричен, че е дошъл краят на правителствата, съставени от една партия и „оцеляващите, търсещи решение на своите проблеми”.

С това изказване той директно нападна лидера на СИРИЗА, който отказа да се коалирира с други партии след изборите

Гърците ще отидат до урните за пети път в последните шест години. 

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още