IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция навлиза в спирала с избори без край?

Нежеланието на Ципрас да се коалира с други партии може да изправи страната пред избори на всеки 3 или 6 месеца, смята лидерът на "Потами"

10:27 | 28.08.15 г. 1
Гърция навлиза в спирала с избори без край?

През септември гърците ще се явят пред урните, за да дадат своя глас в петите парламентарни избори за последните шест години. И това едва ли ще бъде краят, смята един от лидерите на опозиционната в момента партия „Потами”– бившият журналист Ставрос Теодоракис.

Според него категоричният отказ на Алексис Ципрас да управлява след изборите в коалиция с някоя от партиите „Неа демократиа”, „Потами” или ПАСОК, смятайки ги за носители на старото, ще затрудни формирането на нов кабинет, посочват „Катимерини” и Bloomberg.

„Рискът идва от това, че ако СИРИЗА не вземе абсолютно мнозинство в парламента и ако не успее да привлече съюзниците, които желае, ще има нови избори през ноември или декември”, прогнозира Теодоракис.

Алексис Ципрас, който подаде оставка на 20 август, се радва на висока популярност, но избирателите му са разочаровани от неспазените обещания за край на годините на ограничения. Вместо това той подписа трета програма, която трябва да спаси икономиката на страната.

Заради риска от провеждане на парламентарни избори на всеки три или шест месеца политическите партии трябва да се обединят и да вземат важни решения, казва още Теодоракис, който създаде своята партия „Потами” едва през миналата година. В изборите в края на януари бившият журналист събра малко над 6% от гласовете на гърците и вкара 17 депутати в 300-местния гръцки парламент.

„Потами”, заедно с консерваторите от „Неа демократиа” и център лявата ПАСОК, подкрепиха подписването на споразумението с кредиторите и така преодоляха риска споразумението да бъде отхвърлено заради заформилата се вътрешна опозиция на Ципрас в СИРИЗА.

Теодоракис е категоричен, че има принципни различия с подалия оставка премиер, но гърците са тези, които ще решат кой ще управлява страната и ако резултатите от изборите са такива, че принуждават партиите да формират коалиция с участието на СИРИЗА, „Потами” е готова на компромис.

Междувременно последното социологическо проучване на ProRata, цитирано от "Катимерини", показва, че СИРИЗА ще е първата политическа сила и след предсрочния вот през септември. Коалицията обаче ще има 23% процента от гласовете (спрямо 36,5% през януари). Втората партия ще бъде "Неа демократиа" с 16% от гласовете на гърците. Опозиционната партия също губи значителна част от своите гласоподаватели - в началото на годината тя получи 27,8% от подадените бюлетини. 

За първи път в проучванията се появява и новата формация на Панайотис Лафазанис - "Национално единство", която събира 3,5% от гласовете на гърците, ако изборите се провеждаха днес. 

Над 25% от гърците още не са решили за кого да гласуват, което предполага и интересна предизборна кампания.

64% от гърците не одобряват решението на Алексис Ципрас да отиде на предсрочни избори. За оставане в еврозоната се обявяват 68%, сочат още данните от проучването. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още