fallback

ЕС ще създаде постоянен механизъм за заселване на имигранти

Брюксел ще си взаимодейства и с Иран за нормализиране на ситуацията в Сирия, коментира върховният представител на ЕС за външната политика

16:52 | 05.09.15 г. 26

Миграционната криза в Европейския съюз (ЕС) ще продължи дълго и трябва да се готвим за решаване на този проблем в дългосрочна перспектива. Това коментира върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в края на неофициалната среща на външните министри на държавите от общността в Люксембург.

"Трябва да се разбере, че сегашната криза не е извънредна ситуация, която скоро ще се отмени. Тя ще продължи дълго, това е криза, с която ни предстои дълго време да имаме работа", подчерта Могерини, цитирата от БТА.

Брюксел планира да създаде постоянен механизъм за заселване на мигранти из страните от общността. Броят на приеманите хора ще се определя пропорционално на размерите на държавите, обясни министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна председателства ЕС в момента.

През Гърция и Италия от началото на годината в Европа са влезли 310 хил. души, допълни Аселборн. "През Гърция в Европа са влезли 110 души, а през Италия - още 200 хил.", уточни той.

ЕС свиква извънредна среща на външните и вътрешните министри на 5 - 6 октомври, за да обсъдят миграционната ситуация в Унгария, съобщи Аселборн.

Той потвърди, че на 9 октомври в Европарламента в Страсбург Европейската комисия (ЕК) ще представи нови пакетни предложения по проблемите на миграцията. Според непотвърдена засега информация ЕК ще предложи да се увеличат квотите за прием на бежанци от 40 хил. до 160 хил. души през тази година.

Тези предложения ще бъдат разгледани на 14 септември в Брюксел на насрочената за тогава извънредна среща на външните министри на 28-те страни от блока.

За решаването на миграционната криза ЕС "значително ще активизира" усилията за нормализиране на ситуацията в Либия и Сирия, взаимодействайки си и с Иран, допълни Могерини.

Междувременно бежанци вече започнаха да пристигат в Германия, след като Унгария се отказа да възпрепятства придвижването им на запад през Австрия. Виена потвърди, че няма да спира хората, но призова Европа да помогне заради притоха на имигранти. Около 450 души пристигнаха на гарата в Мюнхен със специален влак, който се чакаше да дойде от Австрия. Прогнозите на германската страна са около 10 хил. души да влязат на нейна територия днес.

Австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер съобщи, че над 3 хиляди души са преминали  границата тази нощ, но едва около 10-ина са подали молба за убежище в страната. Останалите искат да продължат към Германия, съобщава БНР.

Австрия очаква около 10 хил. бежанци да влязат в страната само през днешния ден. Властите организираха специални влакове и автобуси, с които хората да се придвижат до Виена. В столицата те са посрещани от доброволци, които предлагат храна, напитки, санитарни материали и билети за влак.

На пресконференция премиерът на Унгария Виктор Орбан предупреди, че след 15 септември по границата със Сърбия ще бъдат разположени полицейски и военни сили за спиране на потока от хора.

В Будапеща почти изпразнилата се през нощта централна жп гара отново се напълни с новодошли бежанци, но унгарската страна обяви, че няма да осигурява повече транспорт за имигрантите. Затова около 500 души тръгнаха пеша към австрийската граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още